1η Σύνοδος Κορυφής για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας ( HCV)

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιος Υγείας κος Ιωάννης Μπασκόζος συμμετείχε στην 1η Σύνοδο Κορυφής για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας ( HCV) που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες και οργανώθηκε από την Ένωση Δημόσιων Πολιτικών για την Ηπατίτιδα Β και C (Hepatitis B and C Public Policy Association).

Στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στο στόχο του Υπουργείου Υγείας που είναι η εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι ανιχνεύονται 4000 νέες μολύνσεις από ηπατίτιδα C  ανά έτος  με κύριο τρόπο μετάδοσης του ιού τη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών. Τόνισε  την ανάγκη η γνώση να προηγείται του σχεδιασμού και της άσκησης πολιτικής και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα: «Σε εθνικό επίπεδο από το 2015 για τον επιπολασμό του HCV, ο οποίος εκτιμάται σε 1,2%, έτσι, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με χρόνια HCV λοίμωξη κυμαίνεται από 134.000 έως 160.000. Απλά να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει πληθυσμό πάνω από 11 εκατομμύρια. Συνεπώς, το φορτίο της νόσου είναι σημαντικό».

 Υπενθύμισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα  είναι στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής που εφαρμόζει ο Π.Ο.Υ. για την ιογενή ηπατίτιδα 2016-2021 .Στόχοι του θα είναι η θεραπεία για όλους τους ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C , η πρόληψη των νέων περιπτώσεων και η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στην κατεύθυνση της μείωσης της βλάβης .Ενώ θα υπάρξει συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. την Ε.Ε. και λοιπούς  εμπλεκόμενους εταίρους  για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του HCV και HIV.

 Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης των ατόμων που ζουν με ηπατίτιδα C στη γενιά των φαρμάκων που παρέχουν τη δυνατότητα πλήρους θεραπείας με παράλληλη αντιμετώπιση του υπέρογκου κόστος των φαρμάκων αυτών. Τόνισε ότι: «Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., πρέπει να διαπραγματευτεί μια χαμηλότερη τιμή για αυτά τα φάρμακα, και να εξασφαλίσει ότι η παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών γίνεται με τρόπο που έχει θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία».

Προηγούμενο άρθροΤην Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για την Ενισχυτική
Επόμενο άρθροΠρος μέλη ΚΑΠΗ: Θεατρο Πλατέος 27-2- 2016 – <<Κωδικός Σπασίμπα Ντα.>>