Mηλόπιτα της Ζαγοράς – Ότι καλύτερο!!!

Μηλόπιτα Ζαγοράς

Mηλόπιτα της Ζαγοράς

sissy
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Εύκολο, υγιεινό και νόστιμο γλυκό που γίνεται γρήγορα με φθηνά υλικά. Διαλέγουμε μήλα Ζagorin, τα ολοκόκκινα και λαχταριστά μήλα Ζαγοράς, που είναι ΠΟΠ έχουν γλυκιά, πλούσια και δροσιστική γεύση και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Είναι της ποικιλίας Στάρκιν Ντελίσιους και είναι περιζήτητα στις ελληνικές και διεθνείς αγορές. Τα μήλα είναι «βόμβες» βιταμινών και ιχνοστοιχείων και ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσοτέρω μήλων την ημέρα μπορεί να προστατέψει ακόμα και από την νόσο Αλτσχαιμερ. Σίγουρα θα έχετε ακούσει το γνωμικό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»

Εμείς ανακαλύψαμε την καλύτερη συνταγή την φτιάξαμε και σας την παρουσιάζουμε ….

Από τον Σωτήρη Λασκαρίδη executive pastry chef καθηγητή της σχολής ζαχαροπλαστικής Etoile Αθήνα

Υλικά

150 γρ. βούτυρο

80 γρ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

2-3 μήλα κομμένα κυδωνάτα

120 γρ.καρυδόψυχα χονδροκομμένη

50 γρ. σταφίδα σουλτανίνα

300 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

180 γρ.ζάχαρη καστανή 4 αυγά 1 βανίλια

Για το φινίρισμα

10 φετούλες μήλου μαζί με την φλούδα

20 γρ. καρύδια ή λίτσι

Μία πρέζα κανέλα σε σκόνη

milopit1

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο C. Σε ένα ταψάκι 22 cm βάζουμε το βούτυρο και το βάζουμε στον φούρνο. Όταν λιώσει προσθέτουμε την κανέλα και 80γρ.ζαχαρη και τα βάζουμε πάλι στον φούρνο μέχρι να πάρουν ένα καραμελωμένο χρώμα, να γίνουν δηλαδή καραμέλα. Στην συνέχεια στρώνουμε όμορφα  τα μήλα στο ταψί μέσα στην καραμέλα μας και τα ψήνουμε για 5 λεπτά. Συγχρόνως χτυπάμε στο μίξερ μας τα αυγά και 180γρ.ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν». Προσθέτουμε το αλεύρι, την βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια. Περιχύνουμε το μείγμα μας πάνω από τα μήλα και ψήνουμε για 35 λεπτά. Ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί το γλυκό μας. Αν η οδοντογλυφίδα ή το μαχαιράκι βγουν καθαρά η μηλόπιτα είναι έτοιμη. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό μας για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα. Γαρνίρουμε με τις λεπτοκομμένες φέτες μήλου, καρύδια και κανέλα.

Μικρά μυστικά

Αν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί μπορούμε να προσθέσουμε και φουντούκια μαζί με τα καρύδια «δένουν» θαύμα.

Επίσης μπορούμε να πασπαλίσουμε την μηλόπιτα με άχνη ζάχαρη, προσωπικά δεν μου αρέσει αλλά σε άλλους πηγαίνει γευστικά και αισθητικά. Προτιμώ να φαίνεται το μήλο αυτούσιο.

Προηγούμενο άρθροΑνέκδοτο: Η παραβολή με τα σκουλήκια…
Επόμενο άρθροΣυνάντηση με τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αγροτών της Κεντρική Μακεδονίας πραγματοποίησε η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α