Χωριάτικος κόκορας με χυλοπίτες – Traditional rooster with noodles

Χωριάτικος κόκορας με χυλοπίτες - Traditional rooster with noodles

Συνταγή: Χωριάτικος κόκορας με χυλοπίτες – Traditional rooster with noodles

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Εμβληματικό πιάτο της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας, συνήθως Κυριακάτικο. Νόστιμο και προπαντός τόσο οικείο.

Εμείς βρήκαμε την καλύτερη συνταγή και ο Πατούχας την ετοιμάζει για εμάς.

Τον φτιάξαμε στην κατσαρόλα αλλά σας δίνουμε και εναλλακτική για γάστρα. Καλοφάγωτος…

Η συνταγή δική σας.

Χωριάτικος κόκορας με χυλοπίτες Traditional rooster with noodles 3

Από την ξακουστή κρητική ταβέρνα Πατούχας Αθήνα

Υλικά

1 κόκορας ελευθέρας βοσκής τουλάχιστον 1,5 κιλό κομμένος σε 8 μερίδες

500 γρ. χυλοπίτες χωριάτικες με αυγά

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

5-6 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες ή δύο κονσέρβες κονκασέ

4 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών

1 ξυλάκι κανέλα

2-3 γαρίφαλα

1 κ.γ. καστανή ζάχαρη

Χωριάτικος κόκορας με χυλοπίτες Traditional rooster with noodles

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά τον κόκορα και αφαιρούμε προσεκτικά πνευμόνια ή άλλα σπλάχνα που έχουν κολλήσει στον σκελετό. Τον πασπαλίζουμε με αλάτι και τα πιπέρια.

Σε κατσαρόλα αφήνουμε την μισή ποσότητα του βούτυρο να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα.Τα γυρίζουμε με την λαβίδα και από τις δύο μεριές να ροδοκοκκινήσουν.

Μόλις πάρει χρυσαφί χρώμα αφαιρούμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να «γυαλίσουν».

Ρίχνουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε αλάτι, τα πιπέρια , τις ντομάτες, την κανέλα, τα γαρύφαλα και τέλος την ζάχαρη. Βάζουμε λίγο ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί ο κόκορας και σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα. Εξαρτάται βέβαια από το κρέας.

Δοκιμάζουμε και μόλις είναι έτοιμο το κρέας το βγάζουμε σε πιατέλα. Στην κατσαρόλα προσθέτουμε 4 ποτήρια ζεστό νερό και ρίχνουμε τις χυλοπίτες. Αν θέλουμε βέβαια χρησιμοποιούμε και γάστρα για περισσή νοστιμιά oπότε ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά και 10 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τον κόκορα.

Αφήνουμε να βράσουν οι χυλοπίτες χωρίς να χυλώσουν.

Σερβίρουμε σε πιατέλα τις χυλοπίτες και πάνω βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με γραβιέρα Νάξου που του πάει «γάντι».

Αν πάλι θέλουμε πιο ρουστίκ γεύση πασπαλίζουμε με ξερή μυζήθρα ή κεφαλοτύρι.

——————————————————————————————————–

Χωριάτικος κόκορας με χυλοπίτες Traditional rooster with noodles 3

Traditional rooster with noodles

 

Emblematic dish of traditional Greek cuisine, usually cooked on Sunday. Tasty and above all so familiar. We found the best recipe and “Patouchas” is going to prepare for us. We cooked it in a pot casserole but you also have an alternative and cook it in a flat bottom pot in the oven. Bon Appetit!

From the famous Cretan tavern “Patouchas” in Athens

Ingredients

1 free-range rooster at least 1.5 kg cut into 8 servings

500 g. rustic noodles with eggs

2 onions, chopped

5-6 ripe tomatoes, peeled or two cans chopped tomatoes

4 tablespoons butter

salt sea

Freshly grated pepper variety

1 stick cinnamon

2-3 cloves

1 tsp Brown sugar

Χωριάτικος κόκορας με χυλοπίτες Traditional rooster with noodles

Method of preparation

Wash the rooster well and remove carefully the lungs or other entrails that are stuck to the frame. Sprinkle it with salt and pepper.

In a casserole leave half the amount of butter to warm up well and add the pieces of the rooster. Turn the pieces with the forceps on both sides in order to get golden brown.

Once they get golden color remove the rooster from the pot and add the remaining butter. Once warmed up well, add the onions and let them “shine”.

Place the rooster in the pot and add salt, peppers, tomatoes, cinnamon, cloves and finally sugar. Put some warm water until it covers the rooster and simmer in a covered casserole for 1 hour. The time of course depends on the meat.

Taste and once the meat is ready put it on a platter. In the pot, add 4 cups of hot water and add the noodles. But if we want to use a flat bottom pot for abundant flavor bake in a well preheated oven at 180 ° C for 30 minutes and 10 minutes before the end add the rooster

Let the noodles to boil without becoming mushy.

We serve the traditional noodles on a platter and place the pieces of rooster on top.

If we want we sprinkle with grained Naxos cheese – Graviera, or if we want a more rustic taste we sprinkle with dry Mizithra or grated cheese.

 

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 27-06-2020
Επόμενο άρθροΣπάλα χοιρινή φούρνου στη γάστρα με κρύα σαλάτα ζυμαρικών