Φτιάξτε ελιές τσακιστές λεμονάτες

Ελιές τσακιστές λεμονάτες

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ΕΛΙΞΙΡΙΑ ΕΥΖΩΙΑΣ

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
 Στο 3000 π.Χ χάνεται η ιστορία της ελιάς και ο πολιτισμός του ελαιολάδου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κρητική διατροφή.

 Η ελιά, πολύτιμος καρπός και το φρουτώδες ελαιόλαδο, που παράγεται από 35 εκατομμύρια ελαιόδεντρα,  είναι το μυστικό ελιξίριο της καλής υγείας, σώματος και νου και της μακροβιότητας των Κρητικών.

Το αγουρέλαιο και το παρθένο ελαιόλαδο είναι φυσικός χυμός ελιάς χωρίς επεξεργασίες.

ελιές

Γευστικός θησαυρός θεωρούνται οι σταφιδοελιές που αφήνονται στο δένδρο να ξεπικρίσουν φυσικά.  «Μαστόρισσες» κρητικές,  φτιάχνουν ελιές λεμονάτες ή τηγανιτές με ντομάτα φρέσκη μποστανίσια. Με ζύμη πλάθουν «στο λεπτό» ελιοπιτάκια και  ψήνουν ελιόψωμο διανθίζοντας, τις 140 ημέρες των νηστειών της Χριστιανοσύνης.

Εμείς ετοιμάσαμε μαζί με την φίλη μας ελιές τσακιστές λεμονάτες με γεύση “ανεβαστική”, μια που τώρα αρχίζει η εποχή για την παρασκευή της ελιάς που μαζεύουμε.

ελιές τσακιστές

ΕΛΙΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΣΤΕΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΤΟΛΑΚΚΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ

5 κιλά ελιές «τσουνάτες», πράσινες χονδρές

1 ποτήρι του νερού περίπου, μίγμα θαλασσινού αλατιού και χονδρού αλατιού

1 ποτήρι του νερού χυμό λεμόνι

1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι

½ ποτήρι του νερού χυμό νεράντζι

Ελαιόλαδο

ελιές τσακιστές

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πλένουμε πολύ προσεκτικά τις ελιές με κρύο νερό.

Σε ένα πάγκο αρχίζουμε να τις «σπάμε» μία μία.

Χρησιμοποιούμε μια στρογγυλή πέτρα θαλάσσης ή χέρι γουδιού ή ότι άλλο μας διευκολύνει.

Προσέχουμε όμως να μην σπάσουμε το κουκούτσι γιατί τότε οι ελιές μας θα πικρίσουν.

Σε ένα πλαστικό δοχείο με πολύ κρύο νερό βάζουμε τις ελιές «να πάρουν» την πρώτη «κρυάδα» και να ξεπλυθούν.

Σουρώνουμε τις ελιές από το νερό.

Σε ένα «τσικάλι» ζεσταίνουμε νερό και λίγα λεπτά πριν τον βρασμό ρίχνουμε το καυτό νερό στο δοχείο και ρίχνουμε τις ελιές μας.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα καλά και τις αφήνουμε στο νερό για 24 ώρες.

Χύνουμε το νερό και ρίχνουμε κρύο ανακατεύοντας και πάλι τις ελιές.

Αφήνουμε για 8 ώρες τις ελιές και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 3 φορές ίσως και παραπάνω δοκιμάζοντας μέχρι οι ελιές να «γλυκάνουν» και να τους φύγει η πικράδα.

Τέλος σουρώνουμε τις ελιές και προσθέτουμε κατά σειρά τους χυμός εσπεριδοειδών.

Ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας και προσθέτουμε το μίγμα αλατιού, δοκιμάζοντας πάντα.

Ανακατεύουμε και πάλι και περιμένουμε 30 λεπτά «να σταθούν».

Γεμίζουμε με τις ελιές τα γυάλινα αποστειρωμένα βάζα μας και προσθέτουμε ελαιόλαδο εξαιρετικό μέχρι επάνω.

Κλείνουμε καλά το καπάκι και διατηρούμε τις ελιές στο ψυγείο μας μόλις ανοίξουμε την γυάλα. Διατηρούνται αρκετό καιρό.

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Έστω και λίγο τρέξιμο τη μέρα τον πρόωρο θάνατο τον κάνει πέρα
Επόμενο άρθροΦωτεινή Αραμπατζή: Αύξηση του εισοδήματος, πρόσβαση στη ρευστότητα, μείωση του κόστους παραγωγής και πάταξη των ελληνοποιήσεων οι κυβερνητικές προτεραιότητες στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα