Συνταγή: Σπιτικά Λουκάνικα με άρωμα μαραθόσπορου και κόκκινου κρασιού!

Σπιτικά Λουκάνικα με άρωμα μαραθόσπορου και κόκκινου κρασιού

Εύκολα και γρήγορα επιλέγοντας την ποιότητα του κρέατος και τα αγαπημένα μας αρωματικά. Θα έχουν την δική μας υπογραφή.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα ταξίδι μου, στην Τήνο στάθηκε η αφορμή να μάθω να φτιάχνω λουκάνικα και λούζες με την παλιά αυθεντική συνταγή του Γιάννη Βιδάλη. Θυμάμαι ήταν λίγο πριν τις Απόκριες. Στα σπίτια των χωριών της ενδοχώρας τα λουκάνικα και οι λούζες είχαν την τιμητική τους. Ήταν στημένα σαν λάβαρα λίγο πριν την είσοδο των σπιτιών. Δεν θα ξεχάσω αυτή την γεύση του μάραθου και του κρασιού όταν ψήσαμε τα λουκάνικα στην θράκα του τζακιού του Γιάννη. Γευστικές αναμνήσεις έντονες…

Μου άρεσε που στο τραπέζι η φίλη μου η Νικολέττα Δελατόλα έφερε νηστίσιμη μαιντανοσαλάτα, πατατοσαλάτα και κόκκινο κρασί αυτό που οι Τήνιοι αποκαλούν «μαύρο». Νόμιζε ότι νηστεύαμε εμείς όμως που…

Τελικά δεν είναι δύσκολο να κάνουμε εμείς οι ίδιοι τα αλλαντικά μας. Μόνον έτσι θα ξέρουμε τι τρώμε εμείς και τα παιδιά μας.

 Λουκάνικο 

Από τον Γιάννη Βιδάλη του πανέμορφου Ξενώνα Vincenzo στην Τήνο 

Υλικά 

5 κιλά χοιρινό κρέας

1 κιλό χοιρινό λίπος

3 κουταλιές μαραθόσπορο

1 λίτρο κόκκινο κρασί Merlot

χοιρινό έντερο για λουκάνικο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σπιτικά Λουκάνικα με άρωμα μαραθόσπορου και κόκκινου κρασιού

Τρόπος παρασκευής

Αλέθουμε το χοιρινό κρέας μαζί με το λίπος στην κρεατομηχανή ή το κόβουμε σε μικρά κυβάκια με κοφτερό μαχαίρι.

Ρίχνουμε το μαραθόσπορο, το κόκκινο κρασί, το αλάτι, το πιπέρι και τα αναμειγνύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχουμε ένα μίγμα αφράτο.

Με ένα σπάγγο δένουμε την μία άκρη του εντέρου.

Κρατάμε με τα δάκτυλά μας ανοιγμένο το έντερο από την άλλη μεριά και περνάμε το στόμιο στο χωνί που έχουμε προσαρμόσει στην κρεατομηχανή  μας.

΄Ετσι γεμίζουμε με τον κιμά το λουκάνικο.

 Πιέζουμε καλά τη γέμιση μέσα στο έντερο.

 Παράλληλα τρυπάμε, με πιρούνι κατά διαστήματα το έντερο ώστε να φεύγει τυχόν αέρας της ζύμωσης.

Δένουμε κατά διαστήματα, ή στριφογυρίζουμε το λουκάνικο ώστε να δημιουργηθούν μικρότερα λουκάνικα.

Τα κρεμάμε σε ραβδί,

Ανάβουμε μια χαμηλή φωτιά βάζοντας φλούδες πορτοκαλιών ή αρωματικά φυτά και καπνίζουμε τα λουκάνικα μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.

Αν ο καιρός είναι βοριάς, το λουκάνικο θα σφίξει και θα είναι έτοιμο, σε 3-4 ημέρες.

Περιστερώνας στην Τήνο
Περιστερώνας της Τήνου από τους πιο μεγάλους και γνωστούς
Προηγούμενο άρθροΤο χαμόγελο είναι η καλύτερη επιλογή – Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας
Επόμενο άρθροΑνάλυση της 9ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου της Β’ ΕΠΣΗ. Λουτρός – Παλατίτσια το μεγάλο ντέρμπι.