ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ της Νατάσας Χατζηαρβανίτη

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ
Untitled-122
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Συνταγή της Νατάσας Χατζηαρβανίτη, από την Σμυρνιά προγιαγιά της

ΥΛΙΚΑ

Μισό κιλό κιμά από μοσχάρι «περασμένο» δύο φορές

200 γρ. κιμά χοιρινό «περασμένο» δύο φορές

8 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στο γουδί

2 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, βρεμένο με νερό

1 αυγό

1 ποτηράκι κρασί Ροδίτη

2 κ. σ. κύμινο φρεσκοτριμμένο

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλεύρι για το τηγάνισμα

soyntzoyksmir2

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ

2 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες τριμμένες

1 κονσέρβα ντοματάκια κομμένα

1 ποτήρι κρασί Ροδίτη

1 κ. σ. καστανή ζάχαρη

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

1 φύλλο δάφνης

soyntzoyksmir

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Βρέχουμε τα χέρια μας με το κρασί και σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και ζυμώνουμε καλά.

Πιέζουμε στις παλάμες μας το ψωμί για να φύγει το νερό και το ζυμώνουμε με τον κιμά.

Προσθέτουμε το αυγό και το ελαιόλαδο και σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά.

Στο τέλος βάζουμε το κρασί.

Το ζύμωμα θέλει μαεστρία αφού τα δάχτυλα πρέπει να μπουν βαθιά στην ζύμη αρκετές φορές και να γυρίσουμε και να ξαναγυρίσουμε τον κιμά.

Αυτό μαζί με την ποιότητα των υλικών μας είναι το μυστικό για τα περίφημα σουτζουκάκια της Σμύρνης. Πρέπει η ζύμη να πάρει αέρα, να ζυμωθεί και με το κρασί για να γίνει ελαφριά και μυρωδάτη.

Η ζύμη είναι έτοιμη όταν πια δεν κολλά στα δάχτυλά μας.

Οι γιαγιάδες μου έκαναν το σήμα του σταυρού στην ζύμη και έλεγαν το «Πάτερ Ημών» για να διώξουν το κακό και να πετύχει το φαγητό που έφτιαχναν με αγάπη και υπομονή.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια βάζοντας λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας για να πετύχουμε το οβάλ σχήμα τους.

Σε βαθύ τηγάνι και σε καυτό ελαιόλαδο, τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν για 8-10 λεπτά.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα μας. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, το σκόρδο και «σβήνουμε» με κρασί. Προσθέτουμε τις ντομάτες, την ζάχαρη και την δάφνη.

Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα μας για 10 -15 λεπτά.

Προσθέτουμε την σάλτσα στα σουτζουκάκια και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά ακόμα.

Αφήνουμε τα σουτζουκάκια να κρυώσουν λίγο και τα απολαμβάνουμε με πιλάφι πασπαλισμένο με τυρί και δυο σταγόνες σάλτσα.

Tips

Οι μικρασιάτισες  απολάμβαναν τα σουτζουκάκια την επόμενη μέρα «κρυμμένα» σε πήλινο γιουβετσάκι.

Προηγούμενο άρθροΠέρασε και από το Σταυρό το “εξπρές” της Αλεξάνδρειας
Επόμενο άρθροΟι αγώνες βόλεϊ κορασίδων