Πoρτοκαλόπιτα του Αργολικού Κάμπου.

Πoρτοκαλόπιτα

sissy2Μια γευστική δημιουργία με αρώματα του χειμώνα, αρώματα εσπεριδοειδών “μα πάνω” από όλα νόστιμη.

Ο αργολικός κάμπος είναι γεμάτος πορτοκαλιές άρα από τα παλιά χρόνια οι Ναυπλιώτισες έφτιαχναν πορτοκαλόπιτες σε δύο εκδοχές. Η αστική του Ναυπλίου είχε μια απίθανη κρέμα, ξύσμα πορτοκαλιού και αμύγδαλα και η άλλη που την συναντούσες σε όλη την αργολίδα μου ήταν πιο απλή και καθημερινή.

Τις Απόκριες ο ρόλος της στο τραπέζι  πρωταγωνιστικός.

Την καλύτερη πορτοκαλόπιτα την δοκίμασα από την “χρυσοχέρα” την αγαπημένη μου θεία την Κατίνα και προσπαθώ κάθε φορά να την φτιάξω, χωρίς να έχω την δική της μαεστρία.

 

Υλικά

½ κιλό φύλλο για μπακλαβά

4   αυγά μεγάλα

1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό

1 φλιτζάνι μαργαρίνη

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή

1   κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού ακέρωτο

2   βανίλιες

Κανέλα σε σκόνη

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

 

Για το σιρόπι

3     ποτήρια ζάχαρη καστανή

1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι

3 ποτήρια νερό

Μισό ξυλάκι κανέλας ή 1 αστεροειδή γλυκάνισο

IMG_2436

 

Τρόπος παρασκευής

Απλώνουμε στην σχάρα του φούρνου το φύλλο και το ψήνουμε για λίγο και έπειτα το θρυμματίζουμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί κατά σειρά. Πρώτα τα αυγά, το γιαούρτι, την μαργαρίνη, την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ.

Τα ανακατεύουμε δυνατά με την μαρίζ ή στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Λαδώνουμε το ταψί ρίχνουμε πρώτα τα φύλλα και από πάνω προσθέτουμε το μίγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C βαθμούς για 45 λεπτά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Αφού έχουμε ανακατέψει τη ζάχαρη, με το χυμό πορτοκαλιού και το νερό τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά  έτσι ώστε να «δέσει» το σιρόπι.

Βγάζουμε από το φούρνο την πορτοκαλόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Μετά από 45 λεπτά την περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι!

Ανακινούμε λίγο το ταψί και κόβουμε σε κομμάτια.

 

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε γαρνίρουμε κάθε κομμάτι πορτοκαλόπιτας με μια φέτα πορτοκάλι που έχουμε περάσει από το γκριλ ή μισή φετούλα φρέσκο πορτοκάλι…

Πολύ μου αρέσει να την πασπαλίζω με αμύγδαλα τριμμένα.

Το παγωτό δένει πολύ ειδικά το καιμάκι.

Κάθε μπουκιά και άρωμα.

Προηγούμενο άρθροΑνέκδοτα: 1 Άλλο έπρεπε να γράψουν – 2 Ο σκύλος έφταιγε;
Επόμενο άρθροΜπλόκο Αγροτών Κόμβου Νησελίου: «Ο Αγώνας συνεχίζεται!»