Καλοκαιρινός ήλιος, ο επικίνδυνος ο φίλος μας!

Σίγουρα το καλοκαίρι, είναι η αγαπημένη μας εποχή από τότε που ήμασταν παιδιά, συνδυασμένη με τις διακοπές, την θάλασσα, τα παγωτά και το δροσερό καρπούζι, την ανεμελιά και τα παιχνίδια στον ήλιο, χωρίς να μας απασχολεί αν θα μαυρίσουμε ή αν θα έχουμε ανεπιθύμητα επακόλουθα όπως κοκκίνισμα, κάψιμο ή ξεφλούδισμα.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι παιδικές συνήθειες μοιάζουν να οπισθοχωρούν κι οι συμπεριφορές έχουν την τάση να αντιστρέφονται. Έτσι τη θέση του πλατσουρίσματος και την υδρόβια φύση μας αντικατέστησε η ανελέητη ηλιοθεραπεία κι η ψυχωτική μανία για ηλιοκαμένη επιδερμίδα.

Όλοι αγαπούν τον ήλιο, άλλοι τον λάτρεψαν και άλλοι τον θεοποίησαν σαν πηγή θετικής ενέργειας. Αναρωτηθήκαμε όμως ποτέ γιατί την έκθεση του γυμνού δέρματος στον ήλιο την ονομάζουμε ηλιοθεραπεία;

Φυσικά και δεν είναι τυχαία η λέξη θεραπεία, καθώς ο ήλιος έχει ορισμένες μαγικές θεραπευτικές ιδιότητες. Με κυριότερη την υποβοήθεια στην παραγωγή βιταμίνης D ή αλλιώς «βιταμίνης του ήλιου» η οποία αποτελεί το καλύτερο φυσικό φάρμακο, καθώς κτίζει γερά οστά, δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθειες, καρκίνο και Αλτσχάιμερ.

Πρόσφατες έρευνες λοιπόν δείχνουν να αλλάζουν τα δεδομένα που θέλουν τον ήλιο βλαβερό κι επικίνδυνο βάζοντας μας όρια στην έκθεσή μας στον ήλιο.

 Η παραγωγή βιταμίνης D είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη συντήρηση του οργανισμού κι αυτό επιβάλλει τουλάχιστον 10 ως 20 λεπτά καθημερινής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία προκειμένου να λάβουμε τα αναγκαία επίπεδα βιταμίνης D, χωρίς αντηλιακή προστασία η οποία παρεμποδίζει την ενεργοποίηση της βιταμίνης.

Πέρα όμως απ’ το χαρούμενο, αναζωογονητικό κι ευεργετικό πρόσωπο του ήλιου που φροντίζει τον οργανισμό και βελτιώνει την ψυχική διάθεση, υπάρχει κι ένα άλλο πρόσωπο ικανό να προξενήσει εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος γι αυτό απαιτεί σεβασμό και πρέπει να βάζουμε κάποια όρια για να μας συμπεριφερθεί σωστά. Ο κανόνας του «παν μέτρον άριστον» φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα.

Με άλλα λόγια ας χαρούμε τον ήλιο με σεβασμό απέναντι σε αυτόν και σε εμάς χρησιμοποιώντας το σωστό αντηλιακό και απολαύστε τον ήλιο!

  • Αποφύγετε να μεί­νετε στον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
  • Επιλέξτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
  • Απλώστε το αντηλιακό περίπου 30 λεπτό πριν από την έκθεσή σας στον ήλιο.
  • Ανανεώστε το αντηλιακό σας ανά μισή ώρα, καθώς και έπειτα από κάθε βουτιά ή εφίδρωση.
  • Κρατήστε τα παιδιά σε σκιερό μέρος, και χρησιμοποιήστε αντηλιακά προϊόντα ειδικά για παιδιά με υψηλό δείκτη προστασίας.
Προηγούμενο άρθροΠαλάμη και δάκτυλα χτυπά η ωλένια νευρίτιδα
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Γλυκιά πίτσα με φράουλες – από τον chef Βαγγέλη Δρίσκα – βίντεο