Δείτε ποιες τροφές βοηθούν φυσικά στο ξεμπλοκάρισμα των αρτηριών σας

Εάν θέλετε να βοηθήσετε την καρδιά σας να λειτουργεί σωστά και να έχει μια καλή υγεία, τότε καλό είναι να προσθέσετε στο διατροφικό μενού σας μερικές τροφές που βοηθούν την καρδιά και τις αρτηρίες να λειτουργούν σωστά.

Fot Φωτεινή 2 1
Γράφει η Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Οι τροφές που θα ακολουθήσουν παρακάτω βοηθούν στο ξεβούλωμα των αρτηριών από την συσσώρευση πλάκας, συντελούν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ παράλληλα μειώνουν την φλεγμονή, παράγοντες που ενοχοποιούνται για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όσοι βρίσκεστε υπό ιατρική αγωγή να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι τροφές.

Μπρόκολο

P1030187
Μπρόκολα

Το μπρόκολο είναι ένα άλλο λαχανικό που είναι φορτωμένο με βιταμίνη Κ που βοηθά στην πρόληψη ασβεστοποίησης ή σκλήρυνσης των αρτηριών. Τρώγοντας το μπρόκολο που είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό γεμάτο με βιταμίνες, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιακές παθήσεις. Αυτό το σούπερ υγιές λαχανικό προσφέρει επίσης μια υγιή για την καρδιά, δόση φυτικών ινών που βοηθά στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης (και τελικά συσσώρευση πλάκας) στα τοιχώματα των αρτηριών.

Σπαράγγια

P1030883
Σπαράγγια

Ένα από τα καλύτερα λαχανικά το οποίο αν και παράγεται στην Ελλάδα οι Έλληνες δεν το προτιμούν, βοηθάει στον καθαρισμό των αρτηριών. Τα σπαράγγια είναι γεμάτα φυτικές ίνες και μέταλλα, καθώς περιέχουν και ένα μακρύ κατάλογο βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της Κ, Β1, Β2, C, και Ε. Τα σπαράγγια μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη των θρόμβων στα αγγεία που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο. Δοκιμάστε τα στον ατμό για να διατηρήσουν ακέραιες τις βιταμίνες τους!

 Αβοκάντο

P1030205
Αβοκάντο

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ημερήσια κατανάλωση αβοκάντο έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένη χοληστερόλη του αίματος με μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL περίπου 22% και 11% αύξηση της HDL – της “καλής” χοληστερόλης που βοηθά να κρατήσετε τις αρτηρίες ελεύθερες από εμπλοκές. Όχι μόνο μπορεί αυτό το νόστιμο φρούτο να βοηθήσει για να κρατήσετε ομαλή την κυκλοφορία του αίματός σας, αλλά το μέσο αβοκάντο περιέχει επίσης περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 11 γραμμάρια φυτικών ινών, για να μην αναφέρουμε μια εντυπωσιακή λίστα των βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Κανέλα

κανέλαΠιθανόν να έχετε ακούσει ότι μια κουταλιά ζάχαρη βοηθά το φάρμακο να πάει κάτω. Αλλά ξέρατε ότι μια κουταλιά κανέλα κάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου να πάει κάτω; Μόνο μια κουταλιά της σούπας κανέλα την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα να συμβάλλει στην εκκαθάριση και την πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας. Η κανέλα είναι επίσης γεμάτη από τα αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν περαιτέρω την καρδιαγγειακή υγεία με την προστασία του αίματος από τις βλαβερές οξειδώσεις. Για αυτό τον λόγο πετάξτε την ζάχαρη και αρχίστε να απολαμβάνετε κανέλα. Δοκιμάστε αυτό το αρωματικό μπαχαρικό σε ένα φλιτζάνι τσάι ή ψεκάστε λίγη πάνω στον καφέ σας. Να ζητάτε πάντα κανέλα Κεϋλάνης.

Λάδι Καρύδας

λάδι καρύδαςΑγνοήστε το παλιό μύθο ότι όλα τα κορεσμένα λίπη είναι κακά και η κύρια αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η αθηροσκλήρωση. Η τακτική κατανάλωση του ελαίου καρύδας – περίπου 2 ή 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα – μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες βοηθώντας τη μετατροπή της χοληστερόλης στο αίμα σε μια μορφή που το σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει. Η υψηλή συγκέντρωση του τριγλυκεριδίου μέσης αλύσου, λαυρικού οξέος που υπάρχει στο λάδι καρύδας, επίσης θεωρείται ότι βελτιώνει την πήξη του αίματος, καθώς και εκτελεί αντιοξειδωτικές λειτουργίες στην κυκλοφορία του αίματος, περαιτέρω μειώνοντας τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου.

Καφές

καφεςΕπίσης, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο καφές δεν είναι κακός για την υγεία σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μεταξύ 250 και 500 ml καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κατά 20% περίπου. Απλά θυμηθείτε να καταναλώνετε όλα τα πράγματα με μέτρο, περιλαμβανομένης της καφεΐνης. Η υπερκατανάλωση κάθε διεγερτικού έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Λιπαρά αφρόψαρα

Επίσης τα ψάρια  που είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο τόνος μπορούν να βοηθήσουν να καθαρίσουν οι αρτηρίες. Προσπαθήστε να τρώτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα για να μειώσετε τη συσσώρευση πλάκας και τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Επίσης, τρώγοντας αυτού του είδους τα ψάρια μπορείτε να βοηθήσετε στη βελτίωση της συνολικής χοληστερόλης σας – μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και αύξηση της HDL χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι σπόροι λιναριού

Μία από τις καλύτερες πηγές του άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), ο λιναρόσπορος είναι γνωστός για την ικανότητά του να μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή, βοηθώντας να διατηρήσει τις αρτηρίες απαλλαγμένες από τα εμπόδια και να βελτιώσει τη γενική υγεία της καρδιάς. Απολαύστε μια μερίδα 100% οργανικοού χρυσού λιναρόσπορου προστιθέμενου σε ένα γευστικό smoothie ή σε μία απλή συνταγή.

Ελαιόλαδο

elaiolado
Ελαιόλαδο

Πλούσιο σε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ – ένα βασικό λιπαρό οξύ (EFA), γνωστό για τα θετικά αποτελέσματα στα επίπεδα της χοληστερόλης και του οξειδωτικού στρες στο αίμα – το ελαιόλαδο ευρέως θεωρείται ότι είναι ένα από τα υγιέστερα έλαια για μαγείρεμα και το γαρνίρισμα των τροφίμων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η χρήση του ελαιολάδου για τους σκοπούς αυτούς μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών ασθενειών έως και 41%.

Να προσέχετε μόνο κατά την αγορά του ελαιολάδου, να αποφεύγετε να αγοράζετε την πλέον συμφέρουσα επιλογή στο ράφι. Αυτά τα προϊόντα είναι φθηνά για έναν απλό  λόγο. Τα χαμηλού κόστους ελαιόλαδα συχνά γίνονται με φθηνότερα, λιγότερο υγιεινά έλαια ή έχουν καταστραφεί από τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξαγωγής. Αντ ‘αυτού, προτιμήστε πιστοποιημένο βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο 100%.

Πράσινο Τσάι

πράσινο τσαιΤο πράσινο τσάι – ιδιαίτερα το πράσινο τσάι Matcha πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά – περιέχει υψηλά επίπεδα κατεχινών, αντιοξειδωτικές φαινόλες που παρεμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης κατά την διάρκεια της πέψης. Απολαύστε ένα φλιτζάνι ή δύο από πράσινο τσάι κάθε μέρα για να βελτιώσετε τα αρτηριακά επίπεδα λιπιδίων σας και να βοηθήσετε στη μείωση της αρτηριακής απόφραξης. Το πράσινο τσάι παρέχει επίσης μια φυσική ώθηση στο μεταβολισμό που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο την καρδιαγγειακή υγεία σας.

Ξηροί καρποί

Μια εναλλακτική λύση  για ένα υγιεινό σνακ για την καρδιά στα προσυσκευασμένα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα οι ωμοί ξηροί καρποί είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να καθαρίσετε τις αρτηρίες με πολλά βοηθητικά οφέλη. Τα αμύγδαλα είναι μακράν η καλύτερη επιλογή, έχοντας πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Τα καρύδια είναι μια άλλη πολύ καλή επιλογή. Ως μια εξαιρετική πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) – το ίδιο βασικό λιπαρό οξύ που δίνει στον λιναρόσπορο την ευνοϊκή φήμη του – η κατανάλωση μιας μερίδας καρυδιών κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσετε την αρτηριακή πίεση, να μειώσετε τη φλεγμονή, και να κρατήσετε τις αρτηρίες απαλλαγμένες από τα εμπόδια.

Χυμός Πορτοκάλι

χυμός πορτοκάλιΠίνοντας μόνο δύο φλιτζάνια 100% χυμό πορτοκαλιού (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση της φλεγμονής των αρτηριών. Επίσης, ο χυμός πορτοκαλιού είναι γεμάτος αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία βοηθά να κρατήσετε τις αρτηρίες καθαρές αποτρέποντας την οξειδωτική βλάβη στην κυκλοφορία του αίματος.

 Ρόδι

ροδιΤα αντιοξειδωτικά φυτοχημικά που βρίσκονται φυσικά στα ρόδια κάνουν εξαιρετική δουλειά για την προστασία του κυκλοφορικού συστήματος από τις βλαβερές οξειδώσεις που μπορούν να προκαλέσουν τη συσσώρευση πλάκας και επικίνδυνους θρόμβους στο αίμα. Το ρόδι διεγείρει επίσης φυσικά την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο αίμα που βοηθά να ανοίξει τις αρτηρίες και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση. Προσπαθήστε να τρώτε φρέσκα ρόδια ή να απολαύσετε κάποιο οργανικό χυμό ροδιού!

Σπανάκι

Ένα από τα φημισμένα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι είναι φορτωμένο με φυτικές ίνες, κάλιο, και φυλλικό οξύ – τα οποία βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς και να κρατήσετε τις αρτηρίες καθαρές. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μόλις μία μερίδα ανά ημέρα χόρτων πλούσια σε φυλλικό οξύ όπως το σπανάκι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης – ένα γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, όπως η αθηροσκλήρωση.

Η σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι ένα κυανοβακτήριο (ή μπλε-πράσινη άλγη όπως συχνά αποκαλείται) η οποία όχι μόνο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα αλλά και είναι επίσης μια πλήρης πρωτεΐνη. Σε αντίθεση με άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται από το ανθρώπινο σώμα για να διατηρήσει τη βέλτιστη υγεία. Η σπιρουλίνα είναι επίσης γεμάτη με βασικά λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένου του άλφαλινολενικού οξέος – το βασικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στους σπόρους Chia και τους σπόρους λιναριού που έχει ερευνηθεί εκτεταμένα για την ικανότητά του να μειώνει τη αρτηριακή φλεγμονή και να βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Πάρτε σπιρουλίνα ημερησίως, ως συμπλήρωμα ή να την δοκιμάσετε σε μορφή σκόνης σε κάποιες συνταγές.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Ανταλλάξτε τους λευκασμένους υδατάνθρακες σας για τις εναλλακτικές τροφές τους ολικής αλέσεως για να δώσετε στην υγεία της καρδιάς σας μια ώθηση. Τα τρόφιμα όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καφέ ρύζι, το κινόα, το κριθάρι, το πλιγούρι και η βρώμη εδώ και πολύ καιρό έχουν αναγνωριστεί για το ρόλο τους στην βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης αίματος, στην διατήρηση των καθαρών αρτηριών, και στην μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιακών παθήσεων.

 Κουρκουμάς

df55678
Ρίζες κουρκουμά

Η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κουρκουμά, είναι ένα ισχυρό αντι-φλεγμονώδες.. Η προσθήκη κουρκουμά στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει σοβαρά την φλεγμονή και βλάβη στα τοιχώματα των αρτηριών που είναι κύριες αιτίες για την συσσώρευση πλάκας και τους θρόμβους του αίματος. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει μας ότι τα υψηλά επίπεδα της κουρκουμίνης στον κουρκουμά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες μέχρι 26%.

Το καρπούζι

Το καρπούζι δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά είναι ένα άλλο φρούτο που είναι εξαιρετικό για την καρδιά σας. Ως μια εξαιρετική φυσική πηγή του αμινοξέος L-κιτρουλίνη, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε τις αρτηρίες σας καθαρές με μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση της φλεγμονής. Με τον ίδιο τρόπο όπως το ρόδι, το καρπούζι διεγείρει φυσικά την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου που βελτιώνει περαιτέρω την υγεία των αρτηριών και της αρτηριακής πίεσης.

Και όπως πάντα η επιλογή είναι δική σας…

Προηγούμενο άρθροΤο 80% των ασθενών μπορεί να λένε ψέματα στο γιατρό τους, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Αρνάκι γάλακτος γιουβέτσι με ρύζι