Φόρος ακινήτων: Μπερδεύτηκαν χιλιάδες νοικοκυριά

Πώς να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ – Για να… βγάλετε άκρη, θα χρειαστεί να «κατεβάσετε» δύο και τρία εκκαθαριστικά, ένα για το κάθε μέλος της οικογένειας που έχει δικαιώματα σε ακίνητα

Να καταλάβουν τι ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν και γιατί, προσπαθούν πλέον χιλιάδες νοικοκυριά. Από χθες αναρτώνται σταδιακά και τα πλήρη εκκαθαριστικά. Ο κάθε φορολογούμενος πρέπει να μπει με τους κωδικούς του στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, να επιλέξει “Υποβολή Δηλώσεων Ακινήτων Ε9” και στη συνέχεια να πατήσει “Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης έτους 2014”, για να εμφανιστεί το πλήρες εκκαθαριστικό, ώστε να ελέγξει αν όλα τα στοιχεία αναγράφονται σωστά ή αν υπάρχουν λάθη.

Για να βγάλουν άκρη όμως με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα νοικοκυριά θα χρειαστεί να “κατεβάσουν” δύο και τρία εκκαθαριστικά, ένα για το κάθε μέλος της οικογένειας που έχει δικαιώματα σε ακίνητα. Ενώ δηλαδή για την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ ερχόταν ένας λογαριασμός ρεύματος για κάθε ακίνητο, με τον ΕΝΦΙΑ εκδίδεται ένα εκκαθαριστικό για κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά.

Για να μπορέσουν λοιπόν να κάνουν σύγκριση με το φόρο ακινήτων που πλήρωναν φέτος και να καταλάβουν αν βγαίνουν κερδισμένοι ή χαμένοι από τις αλλαγές που έγιναν, θα πρέπει να “αθροίσουν” το εκκαθαριστικό συζύγων, παιδιών, αδελφών κλπ που είναι συνιδιοκτήτες σε κάποια ακίνητα ή μοιράζονται την επικαρπία κλπ. Με τα δεδομένα αυτά, θα πρέπει να αναζητήσουν και αν έχουν υπάρξει και λάθη στο Ε9 που οδηγούν σε “φουσκωμένο” ΕΝΦΙΑ του 2014.

Τα συνηθέστερα λάθη αφορούν σε παραλείψεις στη δήλωση του ορόφου ή του είδους του κτίσματος, στον ακριβή εντοπισμό του ακινήτου και στην αξία γης της περιοχής, στην ηλικία του επικαρπωτή κλπ.