ΦΠΑ: Οι αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω

Σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μετατρέπεται ο ΦΠΑ, καθώς όλο και περισσότερες προτάσεις για το ύψος της διακύμανσής του σε προϊόντα και υπηρεσίες έρχονται στο φως.

Η επιβολή ενιαίου συντελεστή μεταξύ 16-18% επηρεάζει την τιμή βασικών ειδών, επιβαρύνοντας την τσέπη του καταναλωτή

Ο καθορισμός ενός ενιαίου συντελεστή που θα κυμαίνεται μεταξύ 16 και 18% έχει -υπο προϋποθέσεις- οφέλη για τους πολίτες, ωστόσο μια τέτοια αλλαγή θα ήταν περισσότερο αποδεκτή σε περιόδους προ κρίσης, όταν και υπήρχε ρευστό για την αγορά οικιακού εξοπλισμού, ρούχων κ.λπ. -γενικότερα προϊόντων που δεν κατατάσσονται στα είδη πρώτης ανάγκης. Αντίθετα, η επιβάρυνση σε βασικά αγαθά που αυτήν τη στιγμή τοποθετούνται στην κλίμακα του 13% είναι μεγάλη, ασκώντας μεγαλύτερες πιέσεις στον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.

Η τιμή προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης (ζυμαρικά, κρέας) είναι πολύ πιθανό να πάρει την ανιούσα, καθώς οι επιχειρηματίες μπορούν εύκολα να μετακυλήσουν την επιβάρυνση από την αλλαγή του ΦΠΑ στους καταναλωτές. Το που τελικά θα «κλειδώσει» ο ενιαίος συντελεστής (μέτρο που αρέσει πολύ στους «θεσμούς») παραμένει ερώτημα, ενώ ανάμεσα στις προτάσεις που ακούγονται είναι και ο καθορισμός μηδενικού ΦΠΑ για συγκεκριμένα βασικά είδη (γάλα, ψωμί).

Οι αλλαγές που φέρνει ο ενιαίος συντελεστής

Οι σημερινοί συντελεστές διαμορφώνονται σε 13% και 23%. Τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, ταξί, κινηματογράφοι, θέατρα επηρεάζονται από την αλλαγή στον ΦΠΑ, επιβαρύνοντας την τσέπη του καταναλωτή.

Αντίθετα, θα υπάρξουν μειώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, η τιμή των οποίων διαμορφώνεται με ΦΠΑ 23%. Αυτά είναι:

Οχήματα-μοτοσυκλέτες

Ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη

Είδη ένδυσης – υπόδησης

Έπιπλα

Χαρτικά, απορρυπαντικά, σχολικά είδη

Γυμναστήρια και κομμωτήρια

Πάντως, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς προβλέπεται η ύπαρξη εξαιρέσεων από τον ενιαίο συντελεστή συγκεκριμένων βασικών προϊόντων, όπως το γάλα, το ψωμί, τα φάρμακα και τα βιβλία που, βάσει όλων των ενδείξεων, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται σε συντελεστή 6,5%.

madata.gr