Την επόμενη χρονιά δύσκολα θα ανοίξουν τα σχολεία !

Στις 5 Σεπτεμβρίου όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές θα γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα εργαστούν, τόνισε χθες ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ για ακόμη μία φορά χτύπησε «καμπανάκι» για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, λέγοντας ότι πρέπει να ανατραπεί η αναλογία της μίας πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις.

Στις 5 Σεπτεμβρίου όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές θα γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα εργαστούν, σύμφωνα με τον Α. Λοβέρδο

Μιλώντας στο «ΒΗΜΑ FM» ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι το υπουργείο εξασφάλισε 19.500 αναπληρωτές, με τις ανάγκες να υπολογίζονται σε 22.500. «Εχουμε ένα κενό 3.000 καθηγητών και δασκάλων που θα φροντίσουμε να το καλύψουμε με τις παράλληλες αναθέσεις», τόνισε.

Για την επόμενη χρονιά, δηλαδή, το σχολικό έτος 2015-16, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως με τις επιπλέον συνταξιοδοτήσεις και αν δεν αλλάξει η αναλογία 1 προς 10, δύσκολα θα ανοίξουν τα σχολεία.

Υποστήριξε πως πρέπει να δοθεί μάχη ώστε να ανατραπεί η αναλογία προσλήψειων/συνταξιοδοτήσεων και να γίνει επιτέλους διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς (σ.σ.: ο τελευταίος είχε διεξαχθεί το 2008).

Οι αιώνιοι φοιτητές

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στους λιμνάζοντες φοιτητές, καθώς στις 31 Αυγούστου τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να τους διαγράψουν από τα μητρώα τους.

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να ανοίξει κανένα παράθυρο για κάποιες περιπτώσεις «αιώνιων» φοιτητών, αν δεν έχουν διαγραφεί οι λιμνάζοντες. Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι στις 31 Αυγούστου τα πανεπιστήμια πρέπει να αποκτήσουν πραγματική εικόνα του φοιτητικού τους δυναμικού και αυτό -όπως είπε- πρέπει να το ξέρουν και οι διεθνείς παρατηρητές των ανώτατων ιδρυμάτων που τα αξιολογούν.

Προσέθεσε πως περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις από τους πρυτάνεις, ίσως και εντός της εβδομάδας, οπότε και θα έχει νέα συνάντηση μαζί τους.

«Τα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία από τον Ιούλιο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα βιβλία», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στον ραδιοφωνικό σταθμό «Focus» στη Θεσσαλονίκη.

Για το θέμα των αναπληρώσεων των κενών σε δασκάλους και καθηγητές, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων σημείωσε: «Ζητήσαμε 22.500 αναπληρωτές και εξασφαλίσαμε 19.500. Τα 3.000 κενά που απομένουν θα καλυφθούν με παράλληλες αναθέσεις».

Ο κ. Λοβέρδος ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και απάντησε ότι «Εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη».

Τέλος σε ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε: «Υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, αλλά και ζητήματα έκτασης του φόρου. Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να επανεξεταστεί στο πλαίσιο της υπερφορολόγησης. Θα επανελεγχθούν από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χαρδούβελλη όλα τα φορολογικά μέτρα ενόψει του προϋπολογισμού 2015 , άλλα θα εξορθολογισθούν και άλλα ίσως εξαλειφθούν».