Ρυθμιση οφειλών: Ποιες οφειλές συμπεριλαμβάνονται, δόσεις και παγίδες

Τέθηκε πλέον σε ισχύ αυτό που περίμεναν πολλοί φορολογούμενοι εδώ και πάρα πολύ καιρό και αφορά την ρύθμιση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την τεράστια φορολόγηση τους.

 Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την εφορία ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή και το μόνο που απομένει είναι οι διευκρινιστικοί εγκύκλιοι με τις οδηγίες για το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος αυτός.

Ποιες όμως οφειλές αφορά, πόσες θα είναι οι δόσεις, ποιες είναι οι παγίδες, είναι κάτι που θα αναλύσουμε με τις ερωτήσεις – απαντήσεις που ακολουθούν.

Ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν;

Οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως την 01/10/2014.

Υπάρχουν όρια στα ποσά;

Ναι, μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές έως 1.000.000€ για ταμεία και εφορία χωριστά.

Σε πόσες δόσεις μπορεί να γίνει;

Εάν η οφειλή είναι κάτω των 15.000€. Μπορεί να γίνει έως 100 δόσεις. Εάν είναι μεγαλύτερη μέχρι 72 δόσεις.

Πως θα γίνει η αίτηση;

Η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του taxis για τις οφειλές προς την εφορία. Για τις οφειλές προς τα ταμεία αναμένουμε τις εγκύκλιους αλλά μάλλον θα γίνουν και αυτές ηλεκτρονικά.

Μέχρι πότε θα πρέπει να γίνει η αίτηση;

Η αίτηση θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2015 με βασική προϋπόθεση να έχουν πληρωθεί τα τρέχοντα μέχρι του προηγούμενο μήνα της αίτησης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα υπάρχουν αλλά εισοδηματικά ή περιουσιακά στοιχεία όπως υπήρχαν σε παλιές ρυθμίσεις.

Θα υπάρχει μείωση στις προσαυξήσεις;

Θα υπάρχει και το ύψος εξαρτάτε από τον αριθμό των δόσεων. Συγκεκριμένα για εφάπαξ πληρωμή υπάρχει ολική έκπτωση των προσαυξήσεων. Για 1-12 δόσεις έκπτωση 90%, για 13-24 δόσεις έκπτωση 80%, για 25-36 έκπτωση 70%, για 37-48 δόσεις έκπτωση 60%, για 49-60 δόσεις έκπτωση 50%, για 61-72 δόσεις έκπτωση 30% και τέλος για 73-100 δόσεις έκπτωση 20%

Πόσο θα είναι το επιτόκιο της ρύθμισης;

Το ετήσιο επιτόκιο είναι 4,56%, το μισό δηλαδή από το προβλεπόμενο 8,75%.

Εκτός από τα ληξιπρόθεσμα μπορώ να συμπεριλάβω και άλλες οφειλές στην ρύθμιση;

Μπορώ να συμπεριλάβω βεβαιωμένα ποσά ποινών την 1η Οκτωβρίου ακόμα και αν δεν έχουν ληξιπρόθεσμα (π.χ. ΕΝΦΙΑ, Φόρος Εισοδήματος)

Οφειλές που τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.

Οφειλές που έχουν μπει σε παλιότερες ρυθμίσεις οι οποίες είναι σε ισχύ (π.χ. πάγια 12 δόσεων ή «Νέα αρχή» δόσεων) εδώ αξίζει να αναφερθούμε ότι δίνονται κίνητρα παραμονής στην ρύθμιση των 48 δόσεων μέσω της ανακοίνωσης μείωσης των τόκων και των προσαυξήσεων αλλά και την μείωση έκπτωση 20% στις προσαυξήσεις.

Υπάρχει ελάχιστο ποσό δόσης;

Υπάρχει και το ελάχιστο ποσό δόσης είναι έως 50€.

Η ρύθμιση πως μπορεί να χαθεί;

Η ρύθμιση χάνεται εάν δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές όσο διαρκεί η αποπληρωμή της. Ακόμη χάνεται εάν δεν πληρωθούν 2 δόσεις μέσα σε ένα έτος ή δεν πληρώσουν μια δόση για πάνω από 2 μήνες.

Εάν χαθεί η ρύθμιση υπάρχει τρόπος να γίνει επαναφορά;

Εάν αποδειχθεί ότι χάθηκε λόγω θεμάτων ανωτέρας βίας μπορεί με αίτηση στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. εντός 2 μηνών από την απώλεια της να γίνει αναβίωση της ρύθμισης.

Ποιες είναι οι παγίδες της ρύθμισης;

Η ρύθμιση μπορεί να είναι καλή ευκαιρία για μια νέα αρχή αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δικαίωμα να δημιουργηθούν νέες οφειλές, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα να μπουν και αυτά στην ρύθμιση των πολλών δόσεων.

Ακόμη μπορεί να υπάρχει το πλεονεκτήμα της λήψης φορολογικής ενημερότητας καθώς και η αναβολή εκτέλεσης ποινών (κατασχέσεις – ποινική δίωξη) αλλά όταν υπάρχουν κατασχέσεις εις χείρας τρίτον (δεσμεύσεις λογαριασμών , δεσμεύσεις ενοικίων – εισοδημάτων κλπ) δεν αναστέλλεται η ποινή εάν δεν εξοφληθεί το 50% του ρυθμισμένου ποσού.

Όταν προκύψουν πληρωμές του Δημοσίου προς τον Φορολογούμενο τι γίνεται;

Σε τέτοια περίπτωση το δημόσιο έχει δικαίωμα να συμψηφίσει της απαιτήσεις του οφειλέτη (επιστροφή ΦΠΑ, εισοδήματος, πληρωμές του κράτους προς τον φορολογούμενο) με την ρύθμιση έως το 1/7 του υπολειπόμενου ρυθμισμένου ποσού π.χ. εάν υπάρχει υπόλοιπο για πληρωμή 30.000€ το δημόσιο μπορεί να παρακρατήσει για συμψηφισμό το ποσό των 4.285,00€.

Εάν θέλει να μεταβιβάσει ακίνητο ο φορολογούμενος μπορεί;

Το δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να μην χορηγεί φορολογική ενημερότητα για μεταβίβαση ακινήτου ή ακόμα χειρότερα να εγγραφεί σε υποθήκη περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη εάν κρίνει ότι η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη. Τέλος έχει το δικαίωμα σε περίπτωση πώλησης ακινήτου να παρακρατεί μέρος της είσπραξης το οποίο μπορεί να φτάνει το 1/7 του υπολοίπου της ρύθμισης.

Συνοψίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ναι μεν η ρύθμιση είναι μια καλή ευκαιρία για να βάλουν σε μια σειρά οι φορολογούμενοι της μέχρι τώρα οφειλές τους αλλά δυστυχώς εάν η ρύθμιση δεν συνδυαστεί και με μια γενικότερη αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και της μεγάλης φορολόγησης σε όλους τους τομείς οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν τον όρο να μην δημιουργηθούν νέες οφειλές και έτσι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα βρεθούμε να μιλάμε για ρυθμίσεις.

Προέλευση: sknews.gr