Ρυθμίστε τις οφειλές σας: Πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη σας σε Εφορία – Ταμεία. Οι εκπτώσεις

Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία έως και 100 δόσεις. Η αίτηση θα γίνει μέσω της  διαδικτυακής εφαρμογής του Taxisnet και επειδή έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, αναμένεται τις πρώτες ώρες η σελίδα να “πέσει”. Και μπορεί η ρύθμιση να είναι μία ανάσα για τους οφειλέτες, όμως έχει γίνει “πονοκέφαλος” για την κυβέρνηση, η οποία εκφράζει αντιρρήσεις, προκαλώντας νέες εμπλοκές.

Με την τροπολογία που ψηφίσθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από τη Βουλή και ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης διατηρείται ανέπαφο το ρυθμιστικό πλαίσιο αποπληρωμής οφειλών των 100 δόσεων για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014.

Ποιες οφειλές εντάσσονται στην νέα ρύθμιση

Βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, Βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται. Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις των προηγουμένων ετών. Αν ο φορολογούμενος δηλώσει ψευδώς ότι έχει υποβάλει τις φορολογικές του δηλώσεις και από τις διασταυρώσεις προκύψει ότι χρωστά δηλώσεις, θα πρέπει πρώτα να τις υποβάλει και μετά να υπαχθεί στη ρύθμιση.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης θα είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η καταβολή των δόσεων θα διενεργείται σε τράπεζες και ΕΛΤΑ με την χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής ή στην κατά περίπτωση υπηρεσία της φορολογικής διοικήσεως. Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπολογίζονται οι απαλλαγές, αλλά και τόκος που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως και επιβαρύνει τις υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές. Από την υπαγωγή στη ρύθμιση και όσο αυτή διαρκεί οι οφειλές δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.

Ποιες οφειλές εντάσσονται στη διορθωμένη ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών

Φορολογικές οφειλές που ήταν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες την 1η Οκτωβρίου 2014. Συγκεκριμένα, υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών.

Μετά από επιλογή του οφειλέτη υπάγονται στη ρύθμιση βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, αλλά και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

Ειδικότερα, η έκπτωση διαμορφώνεται ως εξής:

Έκπτωση                                 Εξόφληση σε:

30%                                          72 δόσεις
50%                                          60 δόσεις
60%                                          48 δόσεις
70%                                          36 δόσεις
80%                                          24 δόσεις
90%                                          12 δόσεις
100%                                        Εφάπαξ

Με ποιο επιτόκιο θα βαρύνονται οι δόσεις

Το επιτόκιο της ρύθμισης ανέρχεται σε 4,56% σε ετήσια βάση από 8,5% που ισχύει κανονικά. Ο τόκος και επιβαρύνει τις υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές από την ημερομηνία υποβολή της αίτησης.

Ακόμη, από την υπαγωγή στη ρύθμιση και όσο αυτή διαρκεί οι οφειλές δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.

Αν κάποιος απολέσει μια δόση χάνει και  τη ρύθμιση

Ο φορολογούμενος δεν χάνει τη ρύθμιση εάν χάσει μια δόση. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.

Προηγούμενο άρθροΜεξικάνοι μελισσοκόμοι κέρδισαν δικαστικά την Monsanto για τις γεννετικά τροποποιημένες καλλιέργειες
Επόμενο άρθροΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: «Στόχος μας η κορυφή!!» (δηλώσεις Γκότση – παικτών)