Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Τετάρτης 25 Μαΐου 2016

Επισκόπηση τύπου της Τρίτης 24 Μαΐου 2016

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Πλάκα μας κάνουν!

Η εφημερίδα γράφει ότι: «πολιτική έγκριση για την εκταμίευση δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ, η οποία θα δοθεί σε δύο τμήματα, έδωσε το χθεσινό Eurogroup (σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες), αλλά τη συνόδευσε με πολλά προαπαιτούμενα «αγκάθια» που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα».

 ΕΘΝΟΣ: «Πλήρης συμφωνία για δόση-χρέος»

Η εφημερίδα σημειώνει:  «πράσινο φως για την εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ σε δύο φάσεις. Παραμένει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ. Οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους σε τρία στάδια. Ποια θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ποια παραπέμπονται για το 2018».

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Έρχεται νέο σοκ για τους δικαιούχους ΕΚΑΣ»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «στην Τρόικα για έγκριση η εγκύκλιος που θα επιβάλλει δυσμενέστερα κριτήρια με αποτέλεσμα περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι να χάσουν το 2017 και το 2018 το βοήθημα. Άγνωστο πότε θα κατατεθεί η τροπολογία που θα ακυρώνει την επιστροφή 6 μηνών ΕΚΑΣ από όσους το χάνουν φέτος».

ΕΣΤΙΑ: «Ο «θατσερισμός» του κ. Τσίπρα»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: ««ο Τσίπρας ξεκίνησε βάζοντας το καπέλο του Τσάβες και κατέληξε με την περούκα της Θάτσερ». Τάδε έφη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επί κεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη».

Η ΑΥΓΗ: «Έκλεισε η αξιολόγηση-Οδικός χάρτης για το χρέος»

Σύμφωνα με την εφημερίδα : «εκταμίευση δόσης 10,3 δισ. ευρώ σε δύο φάσεις: Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Σταθεροποίηση επιτοκίων, εξομάλυνση δόσεων αποπληρωμής, επιστροφή κερδών από ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες, αγορά δανείων του ΔΝΤ από τον ESM είναι ορισμένα από τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους».

 Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Δόση ν  Αξιολόγηση… Χρέος?»

Η εφημερίδα γράφει ότι: η αξιολόγηση «μισόκλεισε», η συζήτηση για το χρέος στον αέρα, η δόση εκταμιεύεται σε δύο μέρη. Ως τις πρώτες πρωινές ώρες το κρίσιμο Eurogroup συνεχιζόταν, με τρία ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά («κόκκινα» δάνεια, Ελληνικό, διόδια Εγνατίας) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον Β. Σόιμπλε να επιμένει ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει το 2018».

 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Θρίλερ για το χρέος, όροι για τη δόση»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: «το «πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης 10,3 δισ. ευρώ, υπό την αίρεση ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει πλήρως και τα τελευταία εκκρεμή προαπαιτούμενα, αναμενόταν να δώσει το Eurogroup.  Ολονύκτιες διαβουλεύσεις Ευρωζώνης-ΔΝΤ για ελάφρυνση. Τμηματικά και υπό προϋποθέσεις η καταβολή των 10,3 δισ. ευρώ.

  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Με προίκα τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα στα παζάρια του Γιούρογκρουπ»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι: «συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην ΕΕ και το ΔΝΤ σχετικά με το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Όλα δείχνουν ότι μεγαλώνει ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων για την εκταμίευση των δόσεων και τη μελλοντική συμφωνία για το χρέος».

  ΤΑ ΝΕΑ: «Συμφωνία σε δόσεις»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «μια ακόμη εξαντλητική διαπραγμάτευση σημάδεψε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Οι ανακοινώσεις στο τέλος του Eurogroup ήταν σε θετικό κλίμα αλλά η εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ θα γίνει τμηματικά και με προαπαιτούμενα. Η συμφωνία για το χρέος μετατίθεται για το φθινόπωρο καθώς το ΔΝΤ, που παραμένει, θα επαναξιολογήσει τη θέση του με βάση την απόδοση των νέων μέτρων».

KONTRA NEWS: «Ανοίγουν την κάνουλα της ρευστότητας»

Η εφημερίδα γράφει ότι «νέα σελίδα για την Ελλάδα ανοίγει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη δρομολόγηση της μείωσης του δημόσιου χρέος από το Eurogroup. Πρόκειται για αποφάσεις που θα καθοδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

 ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Συμφωνία σε δόσεις»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «πολύωρες και επίπονες ήταν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Ειδικά η συζήτηση για τη σύνταξη ενός οδικού χάρτη για το χρέος διεξήχθη στη «σκιά» των σοβαρών διαφωνιών μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου».

 Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Παζάρι για συμφωνία «πακέτο» »

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «συμφωνία για συνολικό «πακέτο» που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την εκταμίευση δόσης 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο και μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους σε τρεις χρονικές φάσεις προωθούν οι Ευρωπαίοι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤι θα πληρώσουμε…σε 273 λέξεις – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Επόμενο άρθροΝΔ για το Eurogroup: Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα