Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ;

Καινούργια βάσανα έρχονται στους φορολογούμενους καθώς σε δύο δόσεις μία άμεσα και μία τον Δεκέμβριο θα γίνουν οι εκπτώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ωστόσο αρκετοί από όσους είναι στις οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες να μη λάβουν τελικά την έκπτωση ή την απαλλαγή του φόρου.

Σύμφωνα με την ΓΓ Δημοσίων Εσόδων η πρώτη εκκαθάριση θα γίνει εντός του Οκτωβρίου και η δεύτερη τον Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, όμως, προκύπτει πως αρκετοί οικονομικά αδύναμοι δεν θα λάβουν τις εκπτώσεις, καθώς στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ θα συμπεριληφθούν και εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή δεν φορολογούνται και εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αποζημιώσεις απολύσεων, επιδόματα ανεργίας, ειδικά επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων, πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων άνω του 80%, ΕΚΑΣ και φοιτητικά επιδόματα).

Από τις αποφάσεις της κυρίας Σαββαΐδου προκύπτει ότι:

  1. Προκειμένου να χορηγηθεί έκπτωση ή πλήρης απαλλαγή από τον φόρο θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό φορολογητέο εισόδημα. Δηλαδή, θα αθροίζονται: • Ολα τα ποσά των καθαρών εισοδημάτων (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις κ.λπ.). • Τα απαλλασσόμενα από τον φόρο ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο ποσά εισοδημάτων τα οποία υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, αλλά ακόμα και εκείνα που απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης. • Τα επιδόματα ανεργίας που εισπράχθηκαν από τον ΟΑΕΔ. • Η προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος, η οποία θα προκύπτει σε περίπτωση που το συνολικό δηλωθέν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του φορολογουμένου είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα).
  2. Τα εκκαθαριστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται έκπτωση 20% (κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013), 50% (οικονομικά αδύναμοι) ή πλήρη απαλλαγή (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι) θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες. Η εκκαθάριση του Δεκεμβρίου θα γίνει με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων (εισοδήματος και ακινήτων) με τις οποίες θα διορθωθούν λάθη και παραλείψεις.
  3. Δεν θα χρειαστεί η προσκόμιση δικαιολογητικών για να γίνει η διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων, αφού θα υλοποιηθεί με ηλεκτρονικές μεθόδου