Ποιοι απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης;

Από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολίτες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% αλλά κι εκείνοι με αποζημιώσεις απολύσεων και εφάπαξ, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας και των ασφαλιστικών οργανισμών δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 του Ε1 και δεν αποτελούν εισόδημα, ούτε υπάγονται σε εισφορά αλληλεγγύης.

Αναλυτικότερα εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς, για το σύνολο των εισοδημάτων τους:

– όσοι έχουν βαριά κινητική αναπηρία 80% και άνω.

– μακροχρόνια άνεργοι που, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, θεωρούνται όσοι είναι εγγεγραμμένοι για τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες, δηλαδή για το παρόν οικονομικό έτος πριν και κατά την 31/01/2013.

Στις περιπτώσεις που τα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΠΣ δεν είναι καλά ενημερωμένα, οι φορολογούμενοι δύνανται να προσέλθουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος και να υποβάλλουν αίτηση για διαγραφή του ποσού.

Για να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το οικονομικό έτος 2014, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται είναι οι εξής:

– Να λαμβάνει κατά την 31/01/2014 επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το Γ.Ε.Ν.Ε. ή το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων των παραπάνω οργανισμών για τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Στις περιπτώσεις αυτές προσκομίζει βεβαίωση από τον εκάστοτε Οργανισμό.

– Να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν έχει κατά το φορολογικό έτος 2014 πραγματικά εισοδήματα που προέρχονται από Α΄, Γ, Δ΄, Ε΄ και Ζ΄ πηγή (από ακίνητα, κινητές αξίες, εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις, ελευθέριο επάγγελμα) και επιπλέον μέχρι την ημερομηνία της αίτησης ούτε από ΣΤ΄ πηγή (μισθωτές υπηρεσίες).

Αυτό θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2014 (που θα υποβληθεί κατά το 2015).

Προηγούμενο άρθροΣτα ύψη οι βάσεις: Μόνο οι αριστούχοι μπαίνουν σε Ιατρική, Νομική και στρατιωτικές σχολές
Επόμενο άρθροΠροϋποθέσεις και όροι για τη χορήγηση του νέου επιδόματος. Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι.