Οι 8 μυρωδιές που αυξάνουν την εγρήγορση και μειώνουν το στρες

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Είναι γνωστό ότι η αίσθηση της όσφρησης είναι πολύ ισχυρή στον άνθρωπο και έχει αποδειχτεί ότι έχει τη δύναμη να του ξυπνήσει τις πιο μακρινές αναμνήσεις.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιτυχία και η διάδοση της αρωματοθεραπείας τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν 8 ξεχωριστές μυρωδιές, που επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας με τέτοιον τρόπο, ώστε μας κάνουν να αισθανόμαστε αναζωογονημένοι και να βελτιώσουμε τη νοητική και ψυχολογική μας κατάσταση και διάθεση;

Δείτε ποιες είναι αυτές οι μυρωδιές:

Κιτρώδεις μυρωδιές

Μυρωδιές όπως αυτές του λεμονιού και του πορτοκαλιού μπορεί να δώσουν μια ώθηση στην ενέργειά σας και να σας θέσουν σε εγρήγορση ενώ θα σας κάνουν να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια

Κανέλα

Το άρωμα της κανέλας μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του εγκεφάλου, να βελτιώσει την πνευματική εγρήγορση, και ακόμη να ενισχύσει τη μνήμη μας. Έρευνα του 2009 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση North American Journal of Psychology έδειξε ότι η κανέλα και η μέντα έκαναν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν να οδηγήσουν επί πολλές ώρες στον δρόμο, να έχουν αυξημένη εγρήγορση και μειωμένο αίσθημα απογοήτευσης/κούρασης. Η μυρωδιά της κανέλας μπορεί να βοηθήσει εκείνους που οδηγούν μεγάλες αποστάσεις και μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τη διατήρηση της εγρήγορσης και την μείωση των ατυχημάτων και των θανάτων στους δρόμους.

Γκρέιπφρουτ

Οι μυρωδιές που έχουν βάση το κίτρο, όπως είναι η μυρωδιά του γκρέιπφρουτ, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό. Έρευνα του 1995 που δημοσιεύθηκε στην ιαπωνική έκδοση της επιθεώρησης Journal of Psychopharmacology, έδειξε ότι το άρωμα κίτρου μειώνει το άγχος που προκαλείται από ανοσοκαταστολή, και αυξάνει την ήρεμη συμπεριφορά σε ποντίκια-πειραματόζωα. Επίσης, η μυρωδιά του γκρέιπφρουτ τις πρωινές ώρες “ξυπνάει” τον εγκέφαλο και ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας και εγρήγορσης.

Κολοκύθα: Αφροδισιακή μυρωδιά!

Σε έρευνα που διεξήχθη από το ερευνητικό ίδρυμα “Smell & Taste”, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 40% των αντρών ανταποκρίθηκε με ανεβασμένα ερωτικά συναισθήματα όταν στην μυρωδιά της κολοκύθα, ειδικά όταν συνδυάζεται με λεβάντα.

Λεβάντα

Αυτό το κατευναστικό και ηρεμιστικό άρωμα χρησιμοποιείται συνήθως σε σαπούνια, έλαια μπάνιου και απορρυπαντικά και θεωρείται ότι μειώνει το άγχος και ανακουφίζει από τον πόνο. Έρευνα του 2005 διαπίστωσε ότι το αρωματικό αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι αποτελεσματικό σε συνδυασμό με τεχνικές βελονισμού για τον πόνο στον αυχένα. Όταν το έλαιο λεβάντας συνδυαστεί με λεμονόχορτο και λευκό θυμάρι, προκαλεί ηρεμία, ανάταση και αναζωογόνηση.

Μέντα

Η μυρωδιά της μέντας είναι γνωστό ότι βελτιώνει την γνωστική μας μνήμη. Όταν χορηγείται είτε από το στόμα (μέσω τροφής) είτε από την μύτη (όσφρηση), η μυρωδιά της μέντας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του ατόμου να θυμηθεί/αναγνωρίσει πρόσωπα, καθώς και να βελτιώσει τη συνολική εγρήγορση και ανταπόκρισή του σε διάφορα ερεθίσματα. Επίσης, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση Journal of International Society of Sports Nutrition έδειξε πως όταν οι συμμετέχοντες έπιναν εμποτισμένο με μέντα νερό για 10 ημέρες, βελτίωσαν τα επίπεδα αντοχής τους στον πόνο.

Βανίλια: Χαλάρωση και ευχάριστες σκέψεις

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της συνόδου Χημικών Αισθήσεων (ISOT / JASTS 2004), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά της βανίλιας αύξησε τα συναισθήματα της χαράς και της χαλάρωσης στους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν μέσω της “χαρτογράφησης” της διάθεσης των συμμετεχόντων, διαδικασία η οποία περιελάμβανε τα συναισθήματα που κυμαίνονται από την ευτυχία και την παρότρυνση μέχρι την απάθεια και τον εκνευρισμό.

Φρεσκοκομμένο γρασίδι

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια χημική ουσία που απελευθερώνεται από το φρεσκοκομμένο γρασίδι μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χαρούμενοι και χαλαροί. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μυρωδιά είναι τόσο ισχυρή ώστε επιστήμονες νευρολογίας δημιούργησαν ένα άρωμα για σπρέι χώρου που μοιάζει με τη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου γρασιδιού.

Προηγούμενο άρθροΣυναγερμός στο Πλατύ και στην ευρύτερη περιοχή! Τα κουνούπια ετοιμάζονται για επιδρομές… Τρόποι αντιμετώπισής τους
Επόμενο άρθροΠεριοχή του εγκεφάλου που κόβει απότομα την όρεξη