Και όμως… Ένα ποτό που ρίχνει το ζάχαρο…

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο συστατικό που περιέχει ένα δημοφιλές ποτό, που σίγουρα έχετε πιει κάποια στιγμή στη ζωή σας, θα μπορούσε να λειτουργήσει…κατευναστικά για τα επίπεδα ζαχάρου του οργανισμού σας.

Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, πρόκειται για την τεκίλα και το φυσικό γλυκαντικό της, που προέρχεται από την αγαυή.

Επομένως, θα μπορούσε όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, να βοηθήσει σημαντικά τους ανθρώπους που υποφέρουν από διαβήτη, να χάσουν βάρος.

Ο κύριος λόγος είναι ότι το φυσικό αυτό γλυκαντικό, λειτουργεί όπως οι φυτικές ίνες, περνώντας από τον οργανισμό χωρίς να χωνεύεται και κατ’ επέκταση χωρίς να ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η ανακοίνωση αυτή προήλθε κατά την διάρκεια της 247ης Εθνικής Συνάντησης της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Η Δρ. Mercedes G. López, που ηγήθηκε της σχετικής έρευνας, εξήγησε ότι καθώς βρήκαν ότι το εν λόγω γλυκαντικό ρίχνει τα επίπεδα της γλυκόζης και αυξάνει εκείνα του GLP-1, ενός πεπτιδίου που κάνει το στομάχι να αδειάζει πιο αργά, κατ’ επέκταση αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης. Επίσης, προσέθεσε ότι η αγαύη είναι ένα φτηνό φυτό, χωρίς παρενέργειες.

untitled Επιπλέον, βοηθά στην αύξηση του πληθυσμού των “καλών” μικροβίων στο στόμα και το έντερο. Και ας μην ξεχνάμε ότι αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού οπότε και μπορεί να βοηθήσει στη δίαιτα, υπό την έννοια ότι δεν θα νοιώθουν – όσοι την καταναλώνουν – τόσο έντονα το αίσθημα της πείνας. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό, τόνισε, είναι να μην συγχέουμε το εν λόγω φυσικό γλυκαντικό με το σιρόπι αγαύης, που έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία, και αυξάνει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, δεν πρέπει να το συγχέουμε και με τα τεχνητά γλυκαντικά, που απορροφώνται από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως για παράδειγμα πονοκεφάλους.

Η Δρ. Mercedes G. López εξήγησε ότι στην έρευνά τους, αυτή και η ομάδα της, τάιζαν τα ποντίκια καθημερινά μία συγκεκριμένη δίαιτα και τους έδιναν νερό με γλυκαντικό από αγαύη. Στη συνέχεια μετρούσαν το βάρος τους καθημερινά και κάθε βδομάδα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους.

Τα περισσότερα ποντίκια που έπαιρναν την αγαύη, έτρωγαν λιγότερο, ζύγιζαν λιγότερο και τα επίπεδα του σακχάρου τους ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλα γλυκαντικά όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η σουκρόζη, το σιρόπι αγαύης και η ασπαρτάμη.

Ωστόσο σύμφωνα με διατροφολόγους, αν και η τεκίλα φτιάχνεται από την αγαύη, μετά τις διάφορες ζυμώσεις και επεξεργασίες, η ζάχαρη από αγαύη δεν ανιχνεύεται πια στο συγκεκριμένο ποτό.

Προέλευση: Tromaktiko

Τι είναι η αγαύη

Η επιστημονική ονομασία του είναι αγαύη και σίγουρα κάτι σας θυμίζει. Στην Ελλάδα το εν λόγω φυτό, που κατάγεται από το Μεξικό, είναι γνωστό ως «αμάραντος». Αν και μεξικανικής καταγωγής η αγαύη έχει ελληνικότατο όνομα, προερχόμενο από την ελληνική Μυθολογία. Κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου και αδερφή της Σεμέλης (μητέρας του Διόνυσου), όταν η τελευταία κεραυνοβολήθηκε από τον εραστή της Δία, η Αγαύη διέδωσε πως ο Δίας τιμώρησε την αδερφή της γιατί τον συκοφάντησε.

1333955557

Η τεκίλα, παράγεται από μια συγκεκριμένη ποικιλία του φυτού, την περίφημη μπλε αγαύη, που ευδοκιμεί μόνο στις ξηρές ορεινές περιοχές του Μεξικού. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η τεκίλα θεωρείται ως «βασίλισσα του Μεξικού», ενώ τα φυτά αυτά ονομάζονται χαρακτηριστικά «κρασί τεκίλα»!

Οι αγαύες καθαρίζονται από τα φύλλα κοντά στη βάση του κορμού και στη συνέχεια περνούν από ειδική επεξεργασία προκειμένου να ληφθεί η αλκοόλη. Η τεκίλα υφίσταται διπλή απόσταξη και παλαιώνει για 8 μήνες μέσα σε δρύινα βαρέλια με ιδιαίτερη προσοχή, για να αποκτήσει τον ελαφρύ, γλυκό και αρωματικό χαρακτήρα που τη διακρίνει. Από εκεί και πέρα μπορείτε να την καταναλώσετε σκέτη ή να την προσθέσετε στο αγαπημένο σας κοκτέιλ.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

– Το σιρόπι μπλε Αγαύης θεωρείται πιο γλυκό κατά 1,5 φορά από το μέλι και την κοινή επεξεργασμένη ζάχαρη. Γι’αυτό το λόγο χρησιμοποιείται ως υγιεινό υποκατάστατο γλυκαντικού, όπου οι συνταγές το απαιτούν.

– Το νέκταρ μπλε Αγαύης έχει υπέροχη γεύση. Η ουδέτερη γλυκιά γεύση του είναι διακριτική και δεν επηρρεάζει, ούτε υπερισχύει άλλων γεύσεων σε διάφορες συνταγές. Γι’αυτό είναι αγαπημένο προϊόν σε γκουρμέ συνταγές πολυτελών εστιατορίων στην Αμερική και στην Αγγλία.

– Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GL 30) και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε δίαιτες διαβητικών ασθενών.

– Περιέχει ινουλίνη (πρεβιοτική φυτική ίνα), η οποία βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και στη διατήρηση ή επαναφορά της υγιούς εντερικής χλωρίδας. Επίσης η ινουλίνη βοηθά στην καλύτερη αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην περισταλτική κίνηση του παχέως εντέρου (αφόδευση).

– Μειώνει την επιθυμία (λιγούρα) για υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές (ζάχαρη, γλυκά, παγωτά, κόλα, αναψυκτικά, μέλι), γιατί προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης και κορεσμού για περισσότερη ώρα, χωρίς ανεπιθύμητες μεταβολές του ζακχάρου του αίματος.

– Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου (170mg στη 1 κουτ. σούπας), όπως επίσης σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

1333955557_0

ΧΡΗΣΕΙΣ

Το σιρόπι μπλε Αγαύης χρησιμοποιείται σε συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής, αλλά και ως γλυκαντικό σε χυμούς, τσάι, smoothies.

Δίνει υπέροχη γεύση και κάνει ανεκτούς ή εύγευστους τους περισσότερους χυμούς πράσινων λαχανικών.

Χρησιμοποιήστε το ως συστατικό ντρέσινγκ στις σαλάτες σας, στις σπιτικές μαρμελάδες, αντί για μέλι και στα δημητριακά ή το ψωμί σας. Διαλύεται στιγμιαία εξίσου εύκολα σε ζεστά και κρύα ροφήματα.