Η Ελλάδα φλέγεται – 79 μέτωπα συντονισμένων πυρκαγιών- Σε ύφεση πολλές εστίες

Κάποια βαλτά ζώα ξένα και ντόπια περίμεναν την ένταση των ανέμων για να κάψουν γι’ ακόμα μια φορά την Ελλάδα. Πώς να εξηγήσει κανείς τις 79 ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιών ανά την επικράτεια;

pirosvestis_emvolos344
Η φωτογραφία του πυροσβέστη που κάνει τον γύρο του κόσμου: Προσέξτε την έκφραση του προσώπου του στην προσπάθειά του να σβήσει την φωτιά… Είναι συγκλονιστική…. Οι άνδρες του πυροσβεστικού σώματος ρίχνονται κάθε φορά με αυταπάρνηση και αυτοθυσία στην μάχη με τις φλόγες και αμέτρητες φορές το τίμημα για εκείνους και τις οικογένειές τους είναι ολέθριο! Ποτέ δε ξέρουν αν θα γυρίσουν στα σπίτια τους… Είναι από τα λίγα επαγγέλματα – Λειτουργήματα υπέρ της κοινωνίας που όσοι το κάνουν θεωρούνται ήρωες και όχι άδικα.

Σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές σε Λακωνία, Κόρινθο, Μαλακάσα και Νεμέα ενώ σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα σε Καρέα και Χαλκίδα. Άλλη μία φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Σκύρο όπου επιχειρούν ήδη 17 πυροσβέστες με 5 οχήματα και σε λίγη ώρα θα συνδράμουν και δύο αεροπλάνα.

Στη Νεάπολη Λακωνίας η φωτιά δεν κατασβέστηκε ακόμα αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα είναι καλύτερη. Από τη φωτιά προκλήθηκε μεγάλη καταστροφή σε χωριά της Νεάπολης, όπως Λάχι, Φαρακλό, Αγ. Νικόλαος, Κάμπος, ενώ στη Νεάπολη έχουν καταστραφεί αρκετές καλλιέργειες.

fotia7
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά στη Χαλκίδα ενώ σε εξέλιξη παραμένουν οι φωτιές σε Κόρινθο, Μαλακάσα και Ναύπλιο καθώς και το τελευταίο μέτωπο, στη Σκύρο.

Σε επιφυλακή και η ΕΛΑΣ για τις πυρκαγιές

Από το υπουργείο προστασίας του πολίτη δόθηκαν εντολές προς όλες τις υπηρεσίες να αυξηθούν οι περιπολίες, πεζές και εποχούμενες καθώς και της ομάδας ΔΙΑΣ, όπου υπάρχει, για τις δασικές περιοχές και όπου υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Βοήθεια από την Γαλλία

Σήμερα Σάββατο (18/70 αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα, η βοήθεια που στέλνει η Γαλλία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

 Ήδη έχουν απογειωθεί από τη Μασσαλία δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη (μαζί με το συνοδευτικό τους αεροσκάφος) που αποστέλλονται σαν βοήθεια στην επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών ανά την ελληνική επικράτεια.

Με τον τρόπο αυτό, η Γαλλία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την ενίσχυση των εναερίων δυνάμεων της.

fotia6
Δορυφορική φωτογραφία της NASA με τις μεγάλες εστίες πυρκαγιών

 fotia4 fotia2 fotia5 fotia1