Εφαρμογή περιουσιολόγιου: Αν δεν δηλώσετε τι έχετε… θα το χάσετε.

«Αν δεν το δηλώσεις το έχασες… δηλαδή στο αρπάζει το κράτος…». Το μήνυμα αυτό στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε όλους όσοι το επόμενο διάστημα… ξεχάσουν να συμπεριλάβουν στο νέο περιουσιολόγιο ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες και άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Οπως θα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει το επόμενο διάστημα για ψήφιση στη Βουλή, όσοι είναι υπόχρεοι σε φορολογική δήλωση και δεν εμφανίσουν στη δήλωση του Περιουσιολογίου κάποιο περιουσιακό στοιχείο, θα πληρώσουν πρόστιμο το ισόποσο της αξίας του. Ουσιαστικά το κράτος θα δεσμεύσει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο δεν εμφανίζεται στο Περιουσιολόγιο του κάθε φορολογουμένου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «ξεκινάει άμεσα η διαδικασία του Περιουσιολογίου. Σε μεγάλο βαθμό το Δημόσιο έχει εικόνα για τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη. Οταν ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο δεν θα μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει χρήματα που δεν θα τα έχει δηλώσει. Αρα θα δώσουμε μια ευκαιρία στους πολίτες να εμφανίσουν τα χρήματά τους διότι εάν δεν το πράξουν και εντοπιστούν στη συνέχεια, θα υπάρχουν αυστηρότατες και φορολογικές και ποινικές επιπτώσεις».ριουσία των πολιτών.

Σύμφωνα με το σχέδιο το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει mail σε όλους τους πολίτες, σε όλα τα ΑΦΜ με όλα τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ.

Σε αυτό θα καταγράφεται η περιουσία και το υπουργείο θα καλεί τους πολίτες να δηλώνουν οτιδήποτε επιπλέον διαθέτουν.

Το Περιουσιολόγιο προβλέπεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2016 και σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχειά είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε σε κάποια άλλη χώρα.

Στα κινητά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται εκτός των άλλων, καταθέσεις, μετρητά σε θυρίδες, συμμετοχές σε εταιρείες, αγορές μετοχών, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.τ.λ

Στο ερώτημα αν ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει ευθύνες για όσα βρήκε ο ίδιος στο υπουργείο λέει «πολύ καλή ερώτηση, ας πάμε στην επόμενη», ενώ για τον ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές και ότι όποιες αλλαγές θα γίνουν το 2016.