Ερωτήματα προς τον κο Μάρδα από τον Γιάννη Τσαρτσάνη Αντιπρόεδρο Εμπ. Συλ. Αλεξάνδρειας

Ερωτήματα που υπεβλήθησαν στον κύριο Μάρδα Δημήτριο κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του Εμπορικού Συλλ΄ογου Αλεξάνδρειας από τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κο Γιάννη Τσαρτσάνη).

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος – Επιχειρήσεις: Προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 στο 100% όσον αφορά στις ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, λοιπές κοινοπραξίες, από 80% που ίσχυε μέχρι πρότινος. Αντιθέτως, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 75% για τις προσωπικές επιχειρήσεις(Ομόρρυθμες – Ετερόρρυθμες) και τις αστικές εταιρείες θα ισχύσει για το οικονομικό έτος 2016 (χρήση 2015).

Tsartsanis-g
Ο κος Γιάννης Τσαρτσάνης

Συντελεστές φορολόγησης εταιρικών κερδών: Ο συντελεστής επί των εταιρικών κερδών, με περίοδο αναφοράς τη χρήση του 2014, θα ανέλθει στο 29% από 26% που ίσχυε μέχρι πρότινος, μόνο για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (όλα τα νομικά πρόσωπα/ κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις όπως οι ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και όποιες ΟΕ-ΕΕ δεν έχουν απλογραφικά βιβλία).

Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης: Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς (αναδρομική ισχύ από 1/1/2015) για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.ά.) με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχίσει να υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο (με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης)

Αλλαγές στο καθεστώς ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (100 δόσεις):

Μεταβολές θα επέλθουν και στις ισχύουσες, πριν τη ψήφιση του (Ν. 4336/2015), διατάξεις του πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία). Με το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης θα θεσμοθετηθεί η αύξηση στο 5% (από το 3% που ίσχυε μέχρι τώρα) του επιτοκίου για οφειλέτες ποσών άνω των 5.000 ευρώ.

Κατάργηση Έκπτωσης Φόρου Εισοδήματος: Σύμφωνα με τις ψηφισθείσες διατάξεις καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ύστερα.

Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Επίσης, προβλέπεται από 1η Οκτωβρίου αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή και τριπλασιάζεται ο Ε.Φ.Κ. του αγροτικού πετρελαίου κίνησης.

Άρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη

O Ε.Σ. Αλεξάνδρειας προτείνει μια μόνιμη επιτροπή διαλόγου για τη συνεχή βελτίωση του φορολογικού πλαισίου, την εκλογίκευση στη διαδικασία του ΦΠΑ, αλλά και την εξάλειψη πολλών αδικιών. Επίσης, έχει προτείνει τη γενίκευση συμψηφισμού οφειλών από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις με τις αντίστοιχες οφειλές των επιχειρήσεων προς αυτό. Σημειωτέο ότι τα ληξιπρόθεσμα του επτάμηνου του 2016 από το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα έχουν ξεπεράσει τα 5,7 δις ευρώ. Τέλος, κρίνεται απαραίτητος ο σύγχρονος και συμβουλευτικός ρόλος των εφοριακών και οπωσδήποτε η επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων και των κερδοφόρων επιχειρήσεων

Οι έμποροι της Αλεξάνδρειας θέλουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση στις δυσκολίες και κυρίως το μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να εφαρμόσουμε, δημιουργώντας νέο χρήμα και νέες θέσεις εργασίας. Αντίπαλος της αγοράς είναι η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, ως εκ τούτου απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η πολιτική σοβαρότητα και η οικονομική σταθερότητα.

 

Προηγούμενο άρθροΗ ΕΣΕΕ και το εμπόριο της Μακεδονίας συνεδρίασαν στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ και κατέληξαν σε ψήφισμα, μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις και εκτιμήσεις για το μέλλον της αγοράς και της χώρας
Επόμενο άρθροΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΜΕΛΙΚΗΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ