Επισκεφθείτε τον «παράδεισο» των πουλιών, το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, προτρέπει ο Φορέας Διαχείρισης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Επισκεφθείτε τον «παράδεισο» των πουλιών, το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, προτρέπει ο Φορέας Διαχείρισης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Πρόκληση “γνωριμίας” μιας περιοχής με πλούσια βιοποικιλότητα, με σπάνια και προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκεται δίπλα στη Θεσσαλονίκη, απευθύνει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου.

Μάλιστα, η ορνιθοπανίδα είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής αυτής και ο βασικός λόγος που κηρύχθηκε προστατευόμενη, καθώς έχουν καταγραφεί 295 είδη πουλιών, το 66% των πουλιών που συναντώνται στη χώρα μας. Ο πορφυροτσικνιάς, ο νυχτοκόρακας, το νεροχελίδονο, η αγκαθοκαλημάνα, η λαγγόνα, ο μαυροκέφαλος γλάρος και η χαλκόκοτα είναι μερικά από τα σημαντικά είδη πουλιών που συναντώνται στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού.

πουλί---Δέλτα-Αξιού
Την φωτογραφία παραχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα.

Εκτός από τα πουλιά, η περιοχή είναι σημαντική και για άλλα είδη ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως η βίδρα, η αγριόγατα, ο λύκος και ο ασβός. Επίσης, είναι το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του λαγόγυρου, ενός μικρού εδαφόβιου θηλαστικού, οι πληθυσμοί του οποίου έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας. Τέλος, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού συναντώνται προστατευόμενα είδη φυτών, όπως ο κρίνος της θάλασσας, καθώς και 17 προστατευόμενους τύπους οικοτόπων.

Ο Φορέας Διαχείρισης, με σχετική ανακοίνωση, προσκαλεί τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και της Θεσσαλονίκης και των άλλων αστικών  κέντρων, να γνωρίσουν την βιοποικιλότητα της περιοχής, επισκεπτόμενοι και την νέα ενημερωτική έκθεση, στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού που βρίσκεται στη Χαλάστρα, απ’ όπου μπορούν να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό για να πραγματοποιήσουν την περιήγησή τους στη φύση.

ΣΣ: Επισυνάπτεται φωτογραφία που παραχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ