Ενημέρωση πολιτειακών παραγόντων από Κατρούγκαλο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

O υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έξι χρόνια στην κρίση, και μετά από 11 μειώσεις στις συντάξεις των κυβερνήσεων πριν από μας, οι συνταξιούχοι φοβούνται ότι καινούργιες μειώσεις θα έρθουν, θα εξανεμιστεί η σύνταξη τους, οι νέοι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ποτέ δεν θα πάρουν σύνταξη. Όταν όμως λείπει η ελπίδα καταργείται το νόημα, η ουσία του ασφαλιστικού συστήματος. Σε αυτή την κρίση ερχόμαστε να βάλουμε φρένο με την μεταρρύθμιση, και γι αυτό είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ότι η ψήφος σας στο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις μελλοντικές γενιές. Τι κάνουμε με την μεταρρύθμιση; Αντί να προχωρήσουμε σε μία νέα, δωδέκατη μείωση των συντάξεων, προσπαθούμε να συγκρατήσουμε την συνταξιοδοτική δαπάνη, μέσα από την νέα αρχιτεκτονική του συστήματος. Δηλαδή, με ενιαίους και ομοιόμορφους κανόνες για όλους που φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία και με τον νέο θεσμό της εθνικής σύνταξης. Που τι επιδιώκει; Να πάρουν σύνταξη όλοι και οι μακροχρόνιοι άνεργοι, να υπάρχει ένας κοινωνικά έντονα αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος, μια που τα ποσοστά αναπλήρωσης, χάρη στην εθνική σύνταξη θα είναι πολύ υψηλότερα για τους χαμηλόμισθους από ότι για τους άλλους, και κυρίως να υπάρχει ελπίδα. Γιατί η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει μαζί με την οικονομία. Όσο ισχυρότερη γίνεται η οικονομία της χώρας, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται και αυτή η εθνική σύνταξη. Επομένως, για να περιγράψω αυτό το μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που είναι δικό μας σχέδιο,

θέλει να υπερβεί τους στόχους του μνημονίου που θα τους στηρίζουμε αλλά όχι εφαρμόζοντας μόνο τις δεσμεύσεις τις μνημονιακές αλλά εντάσσοντας τες σε αυτό το γενικότερο σχέδιο μεταρρύθμισης. Γι αυτό είδα τους πολιτικούς αρχηγούς και ενημέρωσα τώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είδατε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι το κοινωνικό κράτος είναι η ψυχή της Ευρώπης και δεν μπορεί να χαθεί και ελπίζω ότι και οι εταίροι μας, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αντίστοιχη συμπεριφορά θα έχουν. Και από τους πολιτικούς αρχηγούς ζήτησα το αυτονόητο. Το Ασφαλιστικό είναι εθνικό ζήτημα. Πρέπει επομένως να αντιμετωπιστεί με όρους εθνικούς. Τους είπα ότι σε κάθε δυσκολία στην διαπραγμάτευση θα τους ενημερώνω, και τους κάλεσα αν θέλουν να ορίσουν εκπροσώπους τους ώστε να παρακολουθούν κάθε φάση της διαπραγμάτευσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μειώσεις στις συντάξεις θα υπάρχουν υπουργέ…;

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν θα υπάρξει καμία μείωση…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί λένε ότι θα υπάρξουν μειώσεις. Και επίσης με την μεταρρύθμιση που κάνετε διασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος;

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακριβώς αυτό κάνουμε. Διασφαλίζουμε την μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος. Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Το έχουμε προ πολλού πει. Και προσπαθούμε να μην γίνουν μειώσεις και στις επικουρικές. Οι νέες συντάξεις που θα υπάρχουν θα γίνουν με βάση τον κανόνα που σας είπα, της ύπαρξης μιας εθνικής σύνταξης που θα εξασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή προστασία για όλους και ειδικά γι α τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι ίδιοι οι συνταξιούχοι προστατεύονται από μία προσωπικά διαφορά, ωστόσο στο άρθρο 15 αναφέρεται ότι από την προσωπική διαφορά θα βαίνει μειούμενη μετά το πέρας του Μνημονίου. Άρα αυτή η προσωπική διαφορά θα εξανεμιστεί…

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι, όχι. Πρώτα από όλα να επισημάνω ότι αυτό είναι από τα όχι φωτεινά σημεία της σημερινής ημέρας, ότι έδωσα στους πολιτικούς αρχηγούς με όρους εμπιστευτικότητας το κείμενο αυτό ακριβώς γιατί θα διαπραγματευτούμε με τους θεσμούς και είδα, δεν έχω ελέγξει ακόμα να δω αν η διαρροή αυτή είναι πράγματι του νομοσχεδίου ότι σε αρκετά μέσα αναπαράγεται. Στο άρθρο αυτό που αναφέρεται πράγματι εμείς προτείνουμε ότι η προσωπική διαφορά θα διατηρηθεί. Αυτό που λέτε ότι βαίνει μειούμενη είναι απλώς το αυτονόητο. Κάθε προσωπική διαφορά βαίνει μειούμενη όταν η ισοδύναμη κατηγορία των μελλοντικών συνταξιούχων θα έχει αυξήσεις. Να το εξηγήσω με απλά λόγια. Ένας νέος συνταξιούχος που θα πάρει 920 ευρώ σύνταξη, θα συγκριθεί με ένα συνταξιούχο σημερινό. Ο συνταξιούχος ο σημερινός θα έχει εγγυημένη την προσωπική του διαφορά, όσο όμως θα αυξάνεται η σύνταξη του καινούργιου θα φτάσει σε κάποιο σημείο να ισοφαρίσει την σύνταξη που θα έχει ο παλιός. Έτσι λειτουργούν πάντα οι προσωπικές διαφορές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κ. Υπουργέ γιατί ζητήσατε να ενημερώσετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν ήταν υποχρέωσή σας.

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι εθνικό ζήτημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι στα εθνικά ζητήματα θα πρέπει να έχει συστηματική παρουσία και ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι δεν θα είναι παρατηρητής σε αυτή την προσπάθεια. Επιχειρούμε μαζί με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών, μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια και στο εξωτερικό. Να αναδείξουμε τα διεθνή μας στηρίγματα, να αξιοποιήσουμε τις αποφάσεις που ήδη έχει πάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω της σύστασης Επιτροπής παρακολούθησης διαπραγμάτευσης. Προφανώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν συμμετέχει στον πολιτικό στίβο, αλλά εκπροσωπεί την χώρα στο εξωτερικό, δήλωσε ο ίδιος ότι θεωρεί θέμα ταυτότητας της Ευρώπης το κοινωνικό κράτος και επομένως και αυτός με το ειδικό βάρος που έχει το θεσμικό, θα βοηθήσει την εθνική προσπάθεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας είπε ο Πρόεδρος αν θα τηλεφωνήσει στους ομολόγους του στην Ευρώπη;

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Θα αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο που του αναλογεί και με τον τρόπο που ο ίδιος θα κρίνει. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα μιλήσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η μείωση στις επικουρικές πόσο θα φθάσει;

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Επιδιώκουμε να μην υπάρχουν μειώσεις στις επικουρικές αξιοποιώντας ένα παρόμοιο μηχανισμό, αυτόν της προσωπικής διαφοράς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε θα αποστείλετε το κείμενο.

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Συμβολικά ήθελα να ολοκληρώσω την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, το επόμενο λεπτό λοιπόν απο το γραφείο μου ηλεκτρονικά φεύγει το σχέδιο αυτό προς τους θεσμούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά την κατάργηση του ΕΚΑΣ θα υπάρχει απο φέτος όπως λέει η αντιπολίτευση κ. Υπουργέ;

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Για το ΕΚΑΣ εφαρμόζουμε ακριβώς την πρόβλεψη του μνημονίου, η οποία σας θυμίζω δεν έχει ψηφιστεί μόνο απο μας, έχει ψηφιστεί και απο τα άλλα κόμματα ακόμα και απο αυτά που μέχρι σήμερα φαίνεται να έχουν ξεχάσει τί έχουν ψηφίσει. Αλλά εμείς δεν λέμε απλώς ότι εφαρμόζουμε μια μνημονιακή δέσμευση, εδώ είναι η ουσία σε αυτό που σας είχα πει προηγουμένως. Η εθνική σύνταξη έρχεται ακριβώς να παίξει το ρόλο που έπαιζε το ΕΚΑΣ. Να προστατέψει απο την φτώχεια τον ηλικιωμένο, και μάλιστα την κάνουμε με έναν τρόπο που είναι πολύ καλύτερος απο τις οριζόντιες αυξήσεις που έδινε το ΕΚΑΣ. Δίνουμε μέσω της εθνικής σύνταξης, με έναν τρόπο που προστατεύει το εισόδημα με ένα πολύ δικαιότερο τρόπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κ. Υπουργέ, οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν αυξήσεις ή θα είναι παγωμένες;

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν αυξήσεις με έναν συντελεστή που θα συγκαθορίζεται απο την άνοδο του ΑΕΠ, του εθνικού πλούτου και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, του τιμάριθμου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι εύκολο να περάσει με 153 βουλευτές κ. Υπουργέ αυτό το νομοσχέδιο που εσείς γράψατε;

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Χαίρομαι που τονίζετε το “εσείς γράψατε” γιατί είναι απο τα λίγα νομοσχέδια της περιόδου της μνημονιακής, που αφορά σημαντικό θέμα που το γράφουμε εμείς και θα το μεταφράσουν οι άλλοι, και όχι αντιστρόφως. Είναι εθνική προσπάθεια η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και για αυτό τον λόγο θεωρώ ότι δεν θα ψηφιστεί μόνο απο τους 153 αλλά και απο άλλους βουλευτές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είδατε τέτοια διάθεση απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης σήμερα;

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, που ομολογώ ότι φάνηκε για ορισμένους απο αυτούς να διαψεύδεται απο τις διαρροές που έκαναν. Για παράδειγμα άκουσα να μιλούν για μειώσεις συντάξεων που όπως σας είπα προηγουμένως είναι ακριβώς το αντίθετο απο αυτό που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

 

Η Κατάσταση του οδικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία

Ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας της χιονόπτωσης-παγετού Μεγέθυνση κειμένου   Σμίκρυνση κειμένου   Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Ανακοινώνεται ότι εξαιτίας της χιονόπτωσης – παγετού, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (πλην Θεσσαλονίκης) , ανά Διεύθυνση Αστυνομίας , έχει ως εξής:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού , διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων :

στην Επαρχιακή Οδό Άρνισσας – Χιονοδρομικό Κέντρο ΒΟΡΑΣ, από το 4ο χλμ. έως το Χιονοδρομικό Κέντρο .

σ την Επαρχιακή Οδό Κερασιάς – Χιονοδρομικό Κέντρο ΒΟΡΑΣ.

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού , διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σ την Επαρχιακή Οδό Γρίβας – Μ. Λειβαδίων.

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ:

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία οδό, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ:

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ :

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Με αφορμή την παρούσα κακοκαιρία, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση της Κεντρικής Μακεδονίας κρίνει σκόπιμο να υπενθυμίσει μερικές απλές, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες:

Να φροντίσω το όχημά μου να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

Να χρησιμοποιώ πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κλπ.).

Να φορώ πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

Να ενημερώνομαι για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσω.

Να ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.

Να φροντίζω ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα.

Να μειώνω ταχύτητα και να αφήνω αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορώ να σταματήσω με ασφάλεια.

Να μη φρενάρω απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπώ της πορείας μου. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργώ και όταν πρόκειται να επιταχύνω ή να στρίψω.

Να έχω αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνομαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

Να διατηρώ τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός μου πάντα καθαρούς.

Να οδηγώ με χαμηλή ταχύτητα για να έχω τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός μου.

Να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν διασχίζω γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

Αν οδηγώ σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγω τους χιονισμένους χωματόδρομους.

Να έχω στο νου μου ότι ενδεχομένως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσω το όχημά μου όταν οδηγώ σε παγωμένο δρόμο.

Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά μου:

Να μην προσπαθήσω να «γκαζώσω» για να απεγκλωβιστώ, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.

Να μετακινήσω δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξω το χιόνι από τους τροχούς.

Να ειδοποιήσω αμέσως τις αστυνομικές αρχές.

Να παραμείνω στο αυτοκίνητό μου και να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.

Σε περίπτωση που μετακινηθώ εκτός πόλεως:

Φροντίζω, πριν ξεκινήσω, να ενημερωθώ για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Προγραμματίζω το ταξίδι μου, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.

Βεβαιώνομαι ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου είναι γεμάτο καύσιμα.

Φροντίζω να έχω μαζί μου κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που μετακινούμαι μέσα στην πόλη:

Προτιμώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Κινούμαι με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθώ τις υποδείξεις των Τροχονόμων.

Αποφεύγω τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε περίπτωση που αποκλειστώ:

Παραμένω στο αυτοκίνητό μου και φροντίζω να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

Τοποθετώ στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό μου από τις διασωστικές ομάδες.

Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.