Βουλή: Ισχυρή εντολή εξουσιοδότησης στον Α. Τσίπρα για διαπραγμάτευση με 251 «ΝΑΙ»

Η Ελληνική Βουλή με 251 Ναι 32 Όχι και 8 Παρών, έδωσε ισχυρή διαπραγματευτική ελευθερία στην κυβέρνηση και στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ήδη βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Eurogroup, που θα κρίνει αν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για την υπογραφή συμφωνίας αποφεύγοντας η χώρα το Grexit  και η Ευρώπη το Eurohali.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ναι αλλά με απώλειες. Ναι ψήφισαν η ΝΔ, Το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ. Όχι ψήφισαν η Χρυσή Αυγή και ΤΟ ΚΚΕ.

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ “παρών”  ή “παρούσα” ψήφισαν η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων , Δημήτρης Στρατούλης, η Αγλαΐα Κυρίτση, ο Θανάσης Σκούμας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Παναγιώτης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας. Οχι ψήφισε η Ιωάννα Γαϊτάνη, η Ελένη Ψαρέα. Απουσίασαν ο Γιάνης Βαρουφάκης, η Ελένη Αυλωνίτου, η Ραχήλ Μακρή, η Ελένη Σωτηρίου, ο Δημήτρης Κοδέλας, ο Βασίλης Κυριακάκης κι o Βασίλης Χατζηλάμπρου από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ομολόγησε ότι υπάρχει πιθανότητα και όχι βεβαιότητα συμφωνίας και έκανε λόγο για “ακραίους συντηρητικούς κύκλους”, που επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Παράλληλα, προχώρησε σε αυτοκριτική, μιλώντας για λάθη στη διαπραγμάτευση και κάλεσε τους βουλευτές να κρατήσουν με την ψήφο τους την Ελλάδα όρθια.

Να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και στο ευρώ κάλεσε τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Κατέστησε, μάλιστα, σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει μία συμφωνία, που θα έχει την υπογραφή του κ. Τσίπρα και των εταίρων, αλλά η Νέα Δημοκρατία δε θα μπει στην πρόταση για διαπραγμάτευση.