Βάσεις 2015: Ανακοινώνονται εντός της εβδομάδος – Ηλεκτρονική εγγραφή των φοιτητών

Από μέρα σε μέρα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγείς στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Από αύριο Τετάρτη και μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βάσεις, θέτοντας τέλος έτσι στην αγωνία των υποψηφίων που διεκδικούν 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ένας από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με πέρυσι είναι οι χαμηλές βαθμολογίες των υποψηφίων σε μαθήματα κατεύθυνσης, όπως τα Αρχαία, τα Μαθηματικά και η Φυσική, που έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας. Από την άλλη πλευρά σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι θα παίξει η επιλογή αρκετών υποψηφίων να δηλώσουν σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους, κυρίως λόγω του νέου νομοθετικού πλαισίου, που περιορίζει σημαντικά τον αριθμό δικαιούχων μετεγγραφών, αλλά και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που ταλανίζει την χώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση στις δημοφιλείς σχολές, αλλά και σε κάποιες σχολές της περιφέρειας, όπου αναμένεται να υπάρξουν ακόμη και κενές θέσεις. Παράλληλα, προβλέπεται μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται στα 11.000 με 13.000 μόρια.

Εφαρμογή για πρώτη φορά της ηλεκτρονικής εγγραφής

Για πρώτη φορά από φέτος, θα γίνονται οι εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω διαδικτύου. Σε ειδική πλατφόρμα, οι επιτυχόντες των Πανελληνίων Εξετάσεων θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική εγγραφή σε σχολές και τμήματα που έχουν εισαχθεί, χωρίς να είναι αναγκαία η παρ Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει στόχο να επισπεύσει τις διαδικασίες εγγραφής αλλά κυρίως να διευκολύνει τους φοιτητές, ειδικότερα αυτούς που έχουν εισαχθεί σε Ιδρύματα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους μειώνοντας τα έξοδα μεταφοράς τους.

Παράλληλα με την ηλεκτρονική εγγραφή υπάρχει η σκέψη να λαμβάνουν οι φοιτητές και το Δελτίο ταυτότητας Φοιτητή μέσω διαδικτύου, ώστε να έχουν από την πρώτη μέρα εγγραφής τα οικονομικά προνόμια των σπουδαστών.