Αρχιεπίσκοπος και υπουργός Παιδείας υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την ενίσχυση μαθητών και των οικογένειών τους

Σε πολύ εγκάρδιο κλίμα διεξήχθη η σημερινή συνάντηση στο υπουργείο μεταξύ του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη και του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

Ο υπουργός και ο Μακαριώτατος υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την ενίσχυση μαθητών και των οικογένειών τους, μέσω προγράμματος διατροφής και σίτισης. Οι δύο άντρες συνομίλησαν επί αρκετή ώρα και συμφώνησαν να προχωρήσουν σύντομα σε νέα συνάντηση.

 Ο Υπουργός και ο Μακαριώτατος μετά τη συνάντησή τους προέβησαν σε δηλώσεις στον τύπο:

Μακαριώτατος: Η σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτωνείχε έναν μοναδικό σκοπό, να ανανεώσουμε ένα πρόγραμμα που κάνουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, που αναφέρεται στη βοήθεια των παιδιών που δυσκολεύονται στο σχολείο, που έχουνε φτώχεια, που έχουνε προβλήματα. Σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Παιδείας, βρήκαμε έναν τρόπο που νομίζουμε ότι είναι ο καλύτερος, για να υλοποιήσει η Εκκλησία το πρόγραμμά της με τον φορέα που έχει την αποστολή και αυτός ο τρόπος είναι να βοηθιούνται οι οικογένειες των παιδιών αυτών. Έτσι, το πρόγραμμα αυτό, μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο βοηθούσε 3500 οικογένειες. Σήμερα έχουν γίνει οι οικογένειες αυτές 4500 και συζητήσαμε με τον κύριο Υπουργό και το ανακοινώσαμε ότι μπορούμε υπό τις ίδιες συνθήκες από τον ερχόμενο Νοέμβριο να γίνουν 6.000 κι 6.500 οι οικογένειες με μία σκέψη, ότι οι 1500 θα είναι από τη Θεσσαλονίκη. Τα χρήματα αυτά, οι βοήθειες αυτές βρίσκονται από το λαό μας, κι αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα από τον απλό λαό, υπάρχει κι ένας εφοπλιστής που μας βοηθάει σ’ αυτό το πρόγραμμα, ο οποίος θέλει να τηρήσει την ανωνυμία του, είναι η Τράπεζα EUROBANK και πολλοί άνθρωποι που κατά καιρούς θέλουν, φτωχοί, μεσαίας τάξης, βοηθούν. Έτσι λοιπόν, βρεθήκαμε σήμερα για να ανανεώσουμε αυτήν την προσπάθεια, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αφού αναφερόμαστε στα δημόσια σχολεία για τα παιδιά αυτά που έχουν ανάγκη, παρά μόνο με συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, επομένως ο κύριος Φίλης, σήμερα τον αγγαρέψαμε μάλλον και ο ίδιος θέλησε με πολλή χαρά να συνεργαστούμε σ’ αυτόν τον τομέα. Αυτός ήταν ο βασικός μας σκοπός, αλλά πάντοτε σε μία συνάντηση είναι και θέματα που κουβεντιάζουμε και είναι μεταξύ μας.

 Υπουργός: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μακαριώτατο που είναι σήμερα εδώ, μαζί μας, το μήνυμα που εκπορεύεται από τη σημερινή υπογραφή για τη βοήθεια σε οικογένειες μαθητών είναι ένα μήνυμα κοινωνικής προσφοράς και η αξία του είναι σημαντική, εννοώ όσο ζούμε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αποκτά όμως κατά τη γνώμη μας μία μονιμότερη σημασία γιατί το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να συνοδεύει την ανοικοδόμηση της χώρας σαν μια μόνιμη αξία. Το Υπουργείο Παιδείας φέτος προχώρησε σε 110 περίπου σχολεία πανελλαδικά με 12 με 13 χιλιάδες μαθητές να έχουνε είτε δεκατιανό είτε ζεστό φαγητό είτε γάλα, από το Σεπτέμβριο θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των σχολείων και πιστεύουμε ότι μαζί με άλλες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που έχει η Κυβέρνηση εξαγγείλει, και προωθεί, θα υπάρξει οσο το δυνατον μεγαλύτερη βοήθεια σε ανθρώπους, μαθητές αλλά και οικογένειες που έχουν ανάγκη, τονίζω, ενώ περνάμε αυτήν την κρίση γιατί το σημαντικό είναι η ανάπτυξη, να βγούμε από την κρίση και να υπάρξει μια κανονικότητα στη ζωή των ανθρώπων. Ευχαριστώ και πάλι τον Μακαριώτατο και την Εκκλησία της Ελλάδας για τη σημερινή τους παρουσία.

Το σύμφωνο συνεργασίας

Τα συμβαλλόμενα μέρη του συμφώνου είναι το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εκπροσωπούμενο από τον υπουργό, Νίκο Φίλη και η μη κερδοσκοπική εταιρία «Αποστολή», εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Το υπουργείο αναλαμβάνει να επιλέγει τις κατάλληλες σχολικές μονάδες στις οποίες θα παρέχονται από την «Αποστολή» δέματα τροφίμων με προορισμό τις οικογένειες μαθητών που ζουν στα όρια της φτώχιας ανεξαρτήτως θρησκεύματος, γλώσσας, φύλου, εθνικότητας, νόμιμης ή μη διαμονής τους ή όποιας άλλης διαφοροποίησης των μαθητών.

Την ευθύνη της διανομής των δεμάτων τροφίμων στις οικογένειες των μαθητών φέρει η κάθε σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η στήριξη στις οικογένειες των μαθητών θα πραγματοποιείται «με κατάλληλο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η ανωνυμία τους, η αξιοπρέπειά τους και η μη διατάραξη των σχέσεων που έχουν αναπτύξει στο σχολικό περιβάλλον, αλλά παράλληλα και η επίλυση του προβλήματος στην πηγή του, καθώς ένας υποσιτιζόμενος μαθητής δηλοί την ύπαρξη μιας ολόκληρης οικογένειας που υποσιτίζεται.»

Αξίζει να σημειωθεί ενδεικτικά ότι ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η «Αποστολή» έχει υποστηρίξει με 20.711 πακέτα τροφίμων 3.351 μαθητές (2.999 οικογένειες).

Προηγούμενο άρθροΕΛΓΑ: Πληρωμή αποζημιώσεων για φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο αύριο 27-5-2016
Επόμενο άρθροΠληρωμές Συντάξεων Δημοσίου – ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΝΑΤ – Πότε θα καταβληθούν