ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: “Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει που πηγαίνουν τα χρήματα από την αύξηση των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ”

Μείζον ζήτημα προκύπτει από την Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας, ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, μαζί με άλλους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με το που ακριβώς διατίθενται οι εισφορές υπέρ Ε.ΟΠ.Υ.Υ, μετά και τις περικοπές που έκανε η Κυβέρνηση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Στην Ερώτηση τους, οι Βουλευτές επισημαίνουν, ότι στον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση, προβλέπεται, ότι η αύξηση του ποσοστού εισφορών υγειονομικής περίθαλψης όλων των φορέων κύριας ασφάλισης από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και η θέσπιση αντίστοιχης εισφοράς σε ποσοστό 6% επί των επικουρικών συντάξεων, θα εισφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα 355 εκ. ευρώ το 2015 και 711 εκ. ευρώ το 2016.

Όπως προκύπτει όμως, από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, τα προσδοκώμενα έσοδα του Ε.ΟΠ.Υ.Υ. από ασφαλιστικές εισφορές για το 2016, προβλέπεται να αυξηθούν μόλις κατά 274 εκατομμύρια. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι προκύπτει μια σημαντική διαφορά στα ποσά, που γεννούν εύλογα ερωτηματικά για το που πηγαίνουν τα υπόλοιπα χρήματα.

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος επισημαίνει:

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει εκ νέου περικοπές στις συντάξεις, έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση των εισφορών, σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους υπέρ υγείας, δηλαδή χρήματα που στην ουσία πληρώνουν πάλι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι. Κανείς δεν ξέρει όμως, που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα, γιατί είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος τους δεν πηγαίνει στον Ε.ΟΠ.Υ.Υ. Οι ασφαλισμένοι και οι πολίτες απαιτούν σεβασμό. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, αφού όπως προκύπτει, υπάρχει αναντιστοιχία στα ποσά που αναγράφονται στον Προϋπολογισμό».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

Θέμα: Πού πάνε τα λεφτά που κόβονται από τους συνταξιούχους για τον ΕΟΠΥΥ;

Κύριοι Υπουργοί,

Στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2016, και πιο συγκεκριμένα στη σελίδα 109, αναφέρεστε στα οικονομικά του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.ΟΠ.Υ.Υ.) και στη θετική επίπτωση που θα έχει για τον οργανισμό η αύξηση του ποσοστού εισφορών υγειονομικής περίθαλψης όλων των φορέων κύριας ασφάλισης από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και στη θέσπιση αντίστοιχης εισφοράς σε ποσοστό 6% επί των επικουρικών συντάξεων, όπως νομοθετήσατε ως κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά» με το Ν. 4334/2015. Η ανωτέρω πρόβλεψη εκτιμάται από εσάς, όπως αναγράφεται και στον Προϋπολογισμό, ότι θα αποδώσει έσοδα 355 εκατομμύρια εντός του 2015 και 711 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Με έκπληξη όμως εντοπίζουμε, στον πίνακα 3.27 της σελίδας 111 της Εισηγητικής Έκθεσης, ότι τα προσδοκώμενα έσοδα του Ε.ΟΠ.Υ.Υ. από ασφαλιστικές εισφορές για το 2016 προβλέπονται να αυξηθούν στα 4,370 δις ευρώ, από 4,096 το τρέχον έτος, μια αύξηση δηλαδή μόλις 274 εκατομμυρίων !!!

Βρισκόμαστε δηλαδή σε μια ξεκάθαρη περίπτωση δημιουργικής λογιστικής, ενώ την ίδια στιγμή υπόσχεστε ότι θα εξισορροπήσετε τα οικονομικά του οργανισμού που καλύπτει υγειονομικά τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους συμπολίτες μας. Όταν μάλιστα έχετε οδηγήσει τον Ε.ΟΠ.Υ.Υ. σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό με τη στάση πληρωμών που εφαρμόσατε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 που εκτόξευσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς προμηθευτές, νοσοκομεία, φαρμακευτικές και επαγγελματίες, πλήττοντας καίρια την αξιοπιστία του οργανισμού και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους.

Κατόπιν όλων αυτών

Ερωτάστε

Θα διοχετευτεί το σύνολο του ποσού των εισφορών υπέρ Ε.ΟΠ.Υ.Υ από τις περικοπές που κάνατε και θα κάνετε σε κύριες και επικουρικές συντάξεις;

Πώς δικαιολογείτε τη διαφορά στα αναγραφόμενα των πινάκων της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού;

Αν δεν γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να κατατεθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς, του Ε.ΟΠ.Υ.Υ (για τον οποίο άλλωστε κόβετε από τους συνταξιούχους 1 δις 70 εκατ ευρώ μέσα σε 1,5 χρόνο) που θα διοχετεύσετε τα χρήματα και γιατί;