Αλλάξτε συχνά τα σεντόνια σας και προστατέψτε την υγεία σας

Προβλήματα υγείας και χρόνιες παθήσεις όπως, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, έκζεμα κλπ επιδεινώνονται με την μη αλλαγή των σεντονιών μας.

alimperti maria katsani
Γράφει η Δημοσιογράφος Μαρία Κ. Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Χρειάζεται προσοχή αν πάσχετε από χρόνιες αναπνευστικές και δερματολογικές ασθένειες και φυσικά έχετε ένα λόγο παραπάνω να αλλάζετε συχνά τα σεντόνια σας. Και αυτό, γιατί τα βρώμικα σεντόνια είναι εξαιρετικά ελκυστικά για τα ακάρεα της οικιακής σκόνης.

Μία δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ περισσότερων από 2.000 Βρετανών και έδειξε πως μόλις οι τέσσερις στους δέκα αλλάζουν τα σεντόνια τους μία φορά την εβδομάδα.

Πάνω από ένας στους τρεις (το 36%) τα αλλάζουν κάθε δεκαπέντε ημέρες, ενώ το 17% μόλις μία φορά το μήνα ή και σπανιότερα ακόμα! Μεταξύ αυτών, δε, είναι και κάποιοι (σχεδόν το 1%) που λένε ότι τα αλλάζουν μία φορά τον χρόνο! Σε αντίθεση, δε, με ό, τι θα έσπευδε να σκεφτεί κανείς, οι γυναίκες είναι πιο αμελείς από τους άνδρες στην αλλαγή των σεντονιών.

Τα βρώμικα σεντόνια, όμως, μπορεί αν επιδεινώσουν ορισμένα προβλήματα υγείας η καλή υγιεινή στο υπνοδωμάτιο δεν είναι απλώς θέμα καθαριότητας. Τα σίγουρο είναι πως περνάμε στο κρεβάτι το ένα τρίτο της ζωής μας, γεμίζοντάς το με διάφορα απορρίμματα. Καθημερινά, το σώμα μας απορρίπτει εκατομμύρια δερματικά κύτταρα, πολλά από τα οποία πέφτουν από την τριβή του σώματος με τα κλινοσκεπάσματα και έτσι καταλήγουν ανάμεσα στα σεντόνια μας.

Επιπλέον, το σώμα μας παράγει διαρκώς ιδρώτα και σμήγμα που επίσης καταλήγουν στα σεντόνια.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται πάνω στο κρεβάτι μας ένα μικροπεριβάλλον, το οποίο βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστικό τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά έντομα τα οποία παράγουν περιττώματα γεμάτα αλλεργιογόνα, που προκαλούν πολλά δεινά στους ανθρώπους και για να προστατευθούμε από αυτά, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής που πρεσβεύουν αλλαγή των σεντονιών μία φορά την εβδομάδα και πλύσιμο στους 60 βαθμούς, σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως αλλεργικής προδιάθεσης ή όχι.

Προηγούμενο άρθροΠαρέμβαση της Εισαγγελίας του Άρειου Πάγου για τα μπλόκα των αγροτών
Επόμενο άρθροΣήμερα Πέμπτη 25/02 η κάρτα αλληλεγγύης και το επίδομα ενοικίου