Ξένοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν από δυνάμεις του Άσσαντ στο Ανατολικό Χαλέπι – Γράφει ο στρατηγός ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

Η μάχη στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Συρίας, ουσιαστικά τελείωσε με μεγάλο νικητή τον Άσσαντ.

Λάζαρος Σκυλάκης
Γράφει ο στρατηγός ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

Η μάχη αυτή ήταν  η μεγαλύτερη και αποφασιστικότερη σύγκρουση μεταξύ των αντιμαχομένων στρατοπέδων. Η πολιορκία του ανατολικού τομέα, της ιστορικής πόλης, κράτησε περίπου 4,5 χρόνια, από τις 19 Ιουλίου 2012 έως σήμερα. Ήταν από τις πλέον μακρόβιες πολιορκίες πόλεων της σύγχρονης ιστορίας, πολλοί μάλιστα αναλυτές κυρίως Άραβες την ονομάζουν ως «μάχη του Στάλινγκραντ».

 Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Χαλέπι επικρατούσε σχετική ηρεμία από τις 15 Μαρτίου του 2011, που άρχισε η κατευθυνόμενη από τους Αμερικάνους, Τούρκους και Σαουδάραβες εξέγερση στη Συρία μέχρι τις 19 Ιουλίου 2012. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία αντικαθεστωτικοί αντάρτες από τις γύρω περιοχές εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στην πόλη και άρχισαν οι μάχες. Μέχρι τον Ιούλιο του 2016 ουσιαστικά είχαμε στασιμότητα μεταξύ των εμπολέμων, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατείχαν τον δυτικό τομέα με πληθυσμό περί το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους και οι λεγόμενοι αντικαθεστωτικοί τον ανατολικό με περίπου 300 χιλιάδες κατοίκους. Η στασιμότητα τελείωσε τον Ιούλιο του 2016 με την μεγάλη αντεπίθεση του Συριακού Στρατού που κατέληξε στη ολοκληρωτική κατάληψη όλης της πόλης.

Πόλεμος Συρία
EPA/STR

Στο παρόν άρθρο δεν θα σας κουράσω με τις διάφορες φάσεις της συγκεκριμένης σύγκρουσης, με τις δυνάμεις των αντιπάλων, με την ενίσχυση που είχαν από διάφορους εξωγενείς παράγοντες ή τον οπλισμό τους. Αυτά και άλλα πολλά μπορεί κανείς να τα βρει σχετικά εύκολα. Σκοπός μου είναι να σας επισημάνω τι ακριβώς ανέφερε ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου για τη τελική φάση της μάχης του Χαλεπίου. Είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε γιατί συνήθως τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και φυσικά και τα ελληνικά τα αποσιωπούν επιμελώς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι και στη χώρα μας υπάρχει μια άτυπη λογοκρισία και τα μέσα ενημέρωσης μας ενημερώνουν για αυτά που θέλουν να γνωρίζουμε, επιλέγοντας τις ειδήσεις.

Ο Σύριος πρέσβης λοιπόν μας πληροφόρησε ότι οι συριακές δυνάμεις συνέλαβαν στο Χαλέπιανατολικό Χαλέπι αξιωματικούς από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, το Κατάρ, την Ιορδανία, το Μαρόκο και αρκετούς Σαουδάραβες. Ανέφερε τα ονοματεπώνυμα και την χώρα του καθενός. Η κύρια αποστολή τους ήταν η παροχή πληροφοριών και κατευθύνσεων στους πολιορκημένους αντικαθεστωτικούς. Όπως ανέφερε ο πρέσβης, οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί προσπάθησαν να διαφύγουν, προφανώς για να μην εκθέσουν και τις χώρες τους, αλλά δεν τα κατάφεραν. Επίσης ανέφερε ότι οι αντάρτες έκαψαν, παρά την συμφωνία, 25 λεωφορεία που είχαν σαν αποστολή τη μεταφορά των αμάχων και σκότωσαν 3 οδηγούς.

Η σημασία των δηλώσεων του Σύριου αξιωματούχου είναι προφανής, καθόσον αποδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο την ενεργή ανάμειξη των συγκεκριμένων κρατών στη συριακή κρίση και στη πολιορκία του Χαλεπίου. Είναι γνωστό ότι στη Συρία έχει αναμειχθεί ένα πλήθος χωρών, άλλες υποστηρίζοντας τον Άσσαντ και άλλες τις διάφορες λεγόμενες αντικαθεστωτικές ομάδες. Το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ, την Σαουδική Αραβία και στο παρελθόν από τις ΗΠΑ, δεν πρέπει λοιπόν να αποτελεί έκπληξη ότι δεν είναι εύκολο να ηττηθεί.  Οι μετριοπαθείς αντικαθεστωτικοί από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και άλλες δυτικές και αραβικές χώρες. Οι Κούρδοι και ο Άσσαντ έχουν τους γνωστούς προστάτες τους. Μέσα σε αυτό το φρενοκομείο είναι δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον, σίγουρα όμως ο συριακός εμφύλιος έχει αρκετό δρόμο και πολύ αίμα ακόμα. Για εμάς τους Έλληνες φαίνεται μάλλον θετική η παραμονή του Άσσαντ στην εξουσία και η ναυάγηση, προς το παρόν τουλάχιστον, των τουρκικών σχεδίων. Μετά την αιματηρή νίκη στο Χαλέπι (31.116 νεκροί), η θέση της κυβέρνησης έχει σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

 

Προηγούμενο άρθροΟξύμωρο… – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Επόμενο άρθροΕΣΕΕ: Πόροι 1,6 δισ. ευρώ στην αγορά από το δώρο Χριστουγέννων
O αντιστράτηγος Λάζαρος Σκυλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 4 Οκτωβρίου 1961. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ευελπίδων (1979-1983) ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Σχολή Πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του όπλου του, μεταξύ των οποίων διετέλεσε διοικητής υπομονάδων και μονάδων πυροβολικού μάχης και αντιαεροπορικού πυροβολικού, αξιωματικός τακτικού ελέγχου, επιχειρήσεων και πληροφοριών. Επίσης τοποθετήθηκε σε θέσεις επιτελείων σχηματισμών, διευθυντής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Υπηρέτησε στο ΓΕΕΦ (Κύπρο), στο Αφγανιστάν, ως αξιωματικός μελλοντικών επιχειρήσεων, και Ακόλουθος Άμυνας στην Κίνα. Αποστρατεύτηκε το 2016, ως διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης. Έχει αποφοιτήσει από όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του όπλου του, την ΑΔΙΣΠΟ και την ΣΕΘΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του τμήματος Ιστορίας Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στις Στρατηγικές Σπουδές του τμήματος του Γαλλικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, Pari 2.