Τι ξέρουμε για την μπανάνα, την φλούδα, τα φύλα και την μπανανιά;

Η μπανανιά είναι το φυτό που μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρο χωρίς να πάει χαμένο κανένα μέλος της.  Το γνωστότερο σε μας μέλος της είναι η μπανάνα, ο καρπός της μπανανιάς που είναι τροπικό φρούτο.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ο κορμός της μπανανιάς:

Στην Ινδία ο χυμός που βγαίνει από τον κορμό χρησιμοποιείται ως οικιακό φάρμακο για τη θεραπεία του ίκτερου, ενίοτε με την προσθήκη μελιού.

Τα φύλλα της μπανανιάς:

Τα φύλλα του φυτού είναι μεγάλα, εύκαμπτα και αδιάβροχα. Χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργούνται.

Σαν αλεξιβρόχια (ομπρέλες) και για το τύλιγμα της τροφής με σκοπό το μαγείρεμα ή την αποθήκευση τροφών.

Ο καρπός της μπανάνας:

Είναι αρωματική και χορταστική, ξεχειλίζει από βιταμίνες, μέταλλα και υδατάνθρακες, αποτελώντας ένα από τα πιο ενεργειακά φρούτα!

Η  μπανάνα  είναι ιδανική για την Παρασκευή παγωτού, πρωτεϊνούχα ροφήματα και άλλες λιχουδιές, προσφέροντας  κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες  και άλλα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας.

Το κάλιο που περιέχει και η απαλλαγή της από νάτριο ισοδυναμεί με πρόληψη απέναντι σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, με την πρόληψη απέναντι στις διαταραχές της πίεσης να είναι μια από αυτές. Συμβάλλει ακόμη στις βλάβες του κυκλοφορικού, χρησιμεύει για την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και δεν περιέχει λιπαρά και χοληστερίνη.

Η φλούδα της μπανάνας:

Η χρήση της φλούδας της μπανάνας είναι λιγότερη γνωστή αλλά είναι βρώσιμη και στην πραγματικότητα κάνει καλό στην οργανισμό μας.

Άνθρωποι σε χώρες όπως η Ινδία, καταναλώνουν τη φλούδα της μπανάνας και απολαμβάνουν τη διατροφική της αξία εδώ και δεκαετίες, κάτι που φαίνεται παράξενο στη Δύση, λόγω του ότι έχουμε μάθει να ξεφλουδίζουμε τα φρούτα μας αλλά έτσι χάνουμε το μεγαλύτερο ωφέλιμο μέρος τους.

Το κομμάτι αυτό της μπανάνας είναι σκληρό, πικρό και γεμάτο ίνες  όμως η φλούδα μπορεί να πολτοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί σε  smoothies, να την τηγανίσουμε, να την ψήσουμε και να τη βράσουμε, να την απολαύσουμε ολόκληρη ή να την χρησιμοποιήσουμε για να  ψήσουμε πάνω της  το κρέας, κρατώντας το τρυφερό και μαλακό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε  βιταμίνη Β6 και Β12, αλλά και σε  μαγνήσιο και κάλιο, ενώ είναι πλούσια σε  φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

Κρατήσετε τις μπανάνες σας φρέσκες και γευστικές  έξω από το ψυγείο τυλιγμένες σε χαρτί εφημερίδας γιατί η τροπική φύση της μπανάνας την κάνει να μην αντέχει το πολύ κρύο, οι θερμοκρασίες του ψυγείου μαυρίζουν την φλούδα.

Η φύση μας έδωσε πλουσιοπάροχα τους καρπούς της για να έχουμε τροφή σε αφθονία. Ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε γενικά την χρήση και την χρησιμότητά τους, παίρνοντας παράδειγμα από την γευστική μπανάνα και να μην πετάμε τα λιγότερο όμορφα μέλη τους μια και όλα είναι χρήσιμα, γευστικά και υγιεινά.

Προηγούμενο άρθροΑΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Φιλικός αγώνας με το Ροδοχώρι
Επόμενο άρθροΒέροια: Αυτοκίνητο άρπαξε φωτιά ενώ κινούνταν στην Εγνατία Οδό