Τα ζωικά λιπαρά υπεύθυνα για την απώλεια μνήμης – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Όλο και περισσότερες μελέτες έρχονται να ενοχοποιήσουν τα ζωικά λιπαρά για διάφορες ασθένειες. Μέσα σε όλες αυτές ήρθε να συμπληρωθεί η λίστα με την απώλεια μνήμης.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τα ζωικά τρανς επιβαρύνουν την διατροφή μας και είναι γνωστό από καιρό πως ευθυνόταν για καρδιοπάθειες, όμως νέες έρευνες αποδεικνύουν πως ότι έχει να κάνει με την διατροφή που στηρίζεται στο κόκκινο κρέας και τα ζωικά λιπαρά, μπορεί να κάνουν κακό και στη γνωστική λειτουργία. Τρόφιμα τα οποία περιέχουν trans λιπαρά είναι κυρίως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, οι έτοιμες ζύμες, οι τηγανητές πατάτες των fast food, τα τηγανητά λαχανικά που καταναλώνουμε έξω, κλπ.

Σε έρευνα που έγινε από Επιστήμονες από το Brigham and Women’s Hospital των ΗΠΑ, μετά από έρευνα που έκαναν σε 6.000 ηλικιωμένες γυναίκες, για περίπου δύο χρόνια κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.

Οι  γυναίκες υπέστησαν σε τεστ μνήμης και γνωστικές δοκιμασίες, ενώ κάποιες είχαν διατροφή στηριγμένη σε κόκκινο κρέας και βούτυρο, τηγανητά φαγητά, ενώ άλλες σε φρουτοφαγία και πιο υγιεινή διατροφή. Όσες κατανάλωναν συχνά ζωικές κόκκινες τροφές είχαν ασθενέστερη μνήμη από εκείνες που τρέφονταν κυρίως με λαχανικά, πουλερικά και φρούτα.

Αυτή η έρευνα και τα αποτελέσματά της έδωσε έρεισμα στους επιστήμονες, που πλέον εξετάζουν ποια είναι η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την εμφάνιση ασθενειών όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Τα ζωικά λίπη είναι πηγές κορεσμένων λιπαρών, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα γάλα, γιαούρτι, τυρί, το λίπος του κρέατος, το αυγό, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο.

Υπάρχουν  εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να τονώσουν το μυαλό και να θωρακίσουν την καρδιά μας, και αξίζει να αλλάξουμε τον τρόπο διατροφής μας.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, υπάρχουν στις λαϊκές αγορές σε καλές τιμές.

Η συμβουλή μας είναι να καταργήστε το βούτυρο από την διατροφή σας και να χρησιμοποιήσετε αγνό Ελληνικό ελαιόλαδο.

Τα πουλερικά, το κουνέλι αλλά και τα ψάρια μπορούν να αντικαταστήσουν το κόκκινο κρέας.

Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών, μέλι, γιαούρτι, φυτικές ίνες και μπάρες δημητριακών είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας που μπορεί να αντικαταστήσει τα σνακ με κορεσμένα λιπαρά.

Προηγούμενο άρθροΗμερίδα στον Αλμυρό, με θέμα :«Οι εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Καναδά και τη Ν. Αφρική, για τη Φέτα»
Επόμενο άρθροΣεβασμός στον εαυτό – Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας