Τα λαχανάκια Βρυξελών και η διατροφική τους αξία! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Αλήθεια πιστεύετε πως τα μικρά λαχανάκια με το χαρακτηριστικό όνομα Λαχανάκια Βρυξελών είναι από τις Βρυξέλες; Λάθος η προέλευση του λαχανικού, σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι από το Ιράν και το Αφγανιστάν.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

 Το μικρό αυτό λαχανάκι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη, εμφανίστηκε όμως έντονα στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα  στην πρωτεύουσα του Βελγίου, εκεί υιοθετήθηκε η καλλιέργειά τους και η κατανάλωσή τους, από όπου και διαδόθηκαν σε  άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και αργότερα στην Αμερική.

Είναι επίσης γνωστά από πριν περίπου 5.000 χρόνια στην Κίνα, τα χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία για εντερικά προβλήματα.

Είναι λαχανικά που τα βλέπουμε περισσότερο την περίοδο των Χριστουγέννων σαν συνοδευτικά σε πιάτα με κόκκινο κρέας αλλά και σαν βραστή σαλάτα, δεν έχουν συγκεκριμένο μέγεθος, καλλιεργούνται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα  σε 50 ποικιλίες ανάλογα με τον τόπο που τα παράγουν.

Τα λαχανάκια Βρυξελών είναι λαχανικά με αρκετά οφέλη, παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο στη θωράκιση του οργανισμού μας από διάφορες ασθένειες και παθήσεις.

Μάθαμε να καταφεύγουμε στα πορτοκάλια και στα ακτινίδια για την πρόληψη βιταμίνης c, όμως τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν 50% περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και σχεδόν ίση με τα ακτινίδια  και αρκούν 4 έως 6 λαχανάκια για να συμπληρώσουμε την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού μας για βιταμίνη C.

Οι ενώσεις αζώτου που περιέχουν οι ινδόλες συνδέονται με αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Κ και μαγνησίου, ενώ περιέχουν πολλές φυτικές ίνες!

Σε περιπτώσεις  ύπαρξης θυροειδή αδένα, προτείνεται το καλό βράσιμο-μαγείρεμα των λαχανικών, το οποίο εξουδετερώνει τα χημικά που βλάπτουν το θυρεοειδή.

Καταναλώνονται ψητά στον φούρνο, μαγειρεμένα σε σούπες, ωμά, βρασμένα σε σαλάτες, στον ατµό, σοταρισμένα ή ψηµένα στον φούρνο και σε τουρσί.

Διατροφικά στοιχεία

Ποσότητα ανά  100 g

Θερμίδες (kcal) 42

Λιπίδιο 0,3 g

Χοληστερόλη 0 mg

Νάτριο 25 mg

Κάλιο 389 mg

Υδατάνθρακες 9 g

Φυτικές ίνες 3,8 g

Ζάχαρη 2,2 g

Πρωτεΐνη 3,4 g

Βιταμίνη A      754 IU  Βιταμίνη C      85 mg

Ασβέστιο       42 mg Σίδηρος          1,4 mg

Βιταμίνη D      0 IU      Βιταμίνη B6    0,2 mg

Βιταμίνη B12  0 µg    Μαγνήσιο      23 mg

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικες ευχές του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Μελομακάρονα – TV “E” – Ο Έμβολος χορηγός (βίντεο)