Συνταγή: Ριζότο Μανιταριών – Χειμωνιάτικη γεύση, μεστή και νόστιμη που γίνεται στο «άψε-σβήσε»

Χειμωνιάτικη γεύση, μεστή και νόστιμη που γίνεται στο «άψε-σβήσε». Κάθε φορά που πηγαίνω στις Βρυξέλλες με περιμένει ένα ζεστό πιάτο ριζότο με ωραίο κρασί.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Συνήθως έχω μαζί μου φρέσκα ή αφυδατωμένα άγρια μανιτάρια «Δίρφυς» που είναι ότι καλύτερο και ο Λευτέρης Λαχουβάρης πάντα φροντίζει να έχω στο ντουλάπι μου.

Τις προηγούμενες μέρες τον επισκέφτηκα στις εγκαταστάσεις του που έχει λίγο πριν από την Στενή και με φίλους κάναμε μανιταροφαγοπότι εξαιρετικό.

Η συνταγή της ΄Εφης είναι πανεύκολη και είναι το ίδιο νόστιμη και με τα μανιτάρια που είναι καλλιεργημένα και θα τα βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ άρα μην αγχώνεστε.

Ριζότο μανιταριών

Από την ΄Εφη Μαρκοζάνες, εστιάτορα στις Βρυξέλλες

Υλικά

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

300 γρ. ρύζι καρολίνα

250 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες

800 ml ζωμός κότας ή νερό ζεστό

150 γρ. κρέμα γάλακτος ελαφριά

1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαιντανό

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 ποτήρι λευκό κρασί μοσχοφίλερο ή ροδίτη ή μαλαγουζιά

1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαιντανό

1/2 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα ή αρσενικό Νάξου

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδια σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά.

Ξεπλένουμε το ρύζι στο σουρωτήρι με δροσερό τρεχούμενο νερό και αφού στραγγίξει καλά το ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα με γρήγορες κινήσεις ώστε να πάει το ελαιόλαδο παντού και να γίνει σε 3 λεπτά το ρύζι διάφανο.

Τότε προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια αφού κρατήσουμε λίγες φετούλες για την διακόσμηση. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά που θα βγάλουν τα μανιτάρια. «Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό λίγο λίγο ώστε αφού ανακατέψουμε να απορροφώνται τα υγρά πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα.

Πασπαλίζουμε το ρύζι με τα πιπέρια, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ελαφρά το ριζότο για 15 λεπτά

Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το τυρί και την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας πολύ καλά.

Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι.

Ανακατεύουμε καλά και μόλις παύσει ο βρασμός σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και διακοσμούμε με φετούλες μανιταριών.

Μικρά Μυστικά

Η καλύτερη επιλογή ρυζιού για ριζότο είναι ποικιλία arborio ή carnaroli γιατί είναι  πλούσιες σε άμυλο.

Τα μανιτάρια ποτέ δεν πλένονται μόνο καθαρίζονται με βουρτσάκι.