Το σούπερ μπρόκολο, κατά του οξειδωτικού στρες – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό με ρίζες από την Ιταλία που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, ονομάζονται δε σταυρανθή γιατί τα άνθη τους σχηματίζουν σταυρό.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τα πιο γνωστά σταυρανθή είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο. Επίσης στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα λαχανάκια Βρυξελλών, η κράμβη, τα ραπανάκια, η ρέβα και το νεροκάρδαμο

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου και ιδιαίτερα στην προστασία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν, η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών καταστέλλει ακόμα και τις προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέως εντέρου, γνωστοί ως πολύποδες.

Το μπρόκολο όπως και το κουνουπίδι αποτελείται από πολλά τμήματα που παρέχουν ποικιλία γεύσεων με υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοζιδάσης η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή.

Το σούπερ μπρόκολο κατά του οξειδωτικού στρες 1Το μπρόκολο έχει έντονη μυρωδιά που αναδύεται όταν μαγειρεύεται, η γεύση του είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ λάχανου και κουνουπιδιού, ενώ παρέχει λίγες θερμίδες στον οργανισμό περίπου τα 100 gr. μπρόκολο έχουν 20 Kcal.

Κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστό, έμοιαζε τότε περισσότερο με άγριο λάχανο από όπου και εξελίχθηκε με πολλά βρώσιμα κεφάλια και κοτσάνια.

Καλλιεργήθηκε στην Ιταλία και εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες την εποχή της αποικιοκρατίας, όπου και έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο.

Περισσότερες από 300 ερευνητικές μελέτες έχουν διεξαχθεί σχετικά με την προστατευτική δράση του μπρόκολου, ιδιαίτερα σε σχέση με τα προβλήματα μεταβολισμού στο σώμα που αφορούν το οξειδωτικό στρες, την φλεγμονή, την θρεπτική του αξία και την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Το σούπερ μπρόκολο κατά του οξειδωτικού στρες 21 Όταν διαλέγετε μπρόκολο επιλέξτε σκούρα καταπράσινα και συμπαγή κεφαλάκια μπρόκολου χωρίς κίτρινες αποχρώσεις.

Η συντήρησή του γίνεται στο ψυγείο αφού το τυλίξετε σε χαρτοσακούλα ή εφημερίδα και μετά σε πλαστική σακούλα για συντηρηθεί για 10 ημέρες χωρίς να χάσει τα θρεπτικά συστατικά του.

Το μπρόκολο τρώγεται ιδιαίτερα ωμό σε σαλάτες, στον ατμό ή στο φούρνο, με ζυμαρικά, σαν βραστή ζεστή σαλάτα και σαν συνοδευτικό γενικότερα ψητών φαγητών.

Προτιμήστε να το καταναλώνετε ωμό γιατί με το βράσιμο χάνει το 66% των συστατικών του ενώ στον ατμό μόλις 47%.

Προηγούμενο άρθροΟργανώνονται και προχωρούν στην ίδρυση δευτεροβάθμιας οργάνωσης οι αλιείς στην Ελλάδα !!!
Επόμενο άρθροΤο Facebook προσθέτει ήχο στα βίντεο που εμφανίζονται στο NewsFeed