Σκόρδο το θαυματουργό! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το Σκόρδο έχει την επιστημονική ονομασία  Allium sativum δηλαδή Άλλιον το ήμερον. Η καταγωγή του είναι από την κεντρική και ανατολική Ασία. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα σαν βασικό συστατικό για την παρασκευή φαγητών, αλλά και στην ιατρική για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ενώ για τους πρακτικούς θεραπευτές θεωρείται το απόλυτο φάρμακο της φύσης.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Η φύση μας έχει δώσει αγνά τρόφιμα όπως το σκόρδο με πολύτιμες φυτοδραστικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από την φθορά. Στην Αρχαία Ελλάδα είναι γνωστή η καλλιέργειά του σκόρδου σύμφωνα με τις περιγραφές του  Ηρόδοτου και του Αριστοφάνη, του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη.

Σήμερα η καλλιέργεια του σκόρδου στην Ελλάδα φτάνει στα 30.000 στρέμματα με ετήσια παραγωγή 18,000 τόνους με κυριότερες περιοχές παραγωγής τη Μακεδονία, τη Θράκη, και τον Πλατύκαμπο Λάρισας.

Μία πλεξούδα σκόρδου σύμφωνα με τις αρχαϊκές δοξασίες, λόγο της οσμής του, διέθετε μαγικές δυνάμεις και λειτουργούσε σαν φυλακτό απέναντι στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες καθώς και κατά του ματιάσματος. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση μία πλεξούδα από σκόρδα ήταν απαραίτητη σε κάθε σπίτι για να το προστατεύει από τα μάτιασμα και σε όποιον κοιτούσε με θαυμασμό ή μίσος του έλεγαν «σκόρδα στα μάτια σου».

Στην Παραδοσιακή Ιατρική το σκόρδο χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και διεγερτικό, τονωτικό, καρδιοτονωτικό, αντιπυρετικό, ρίχνει την πίεση βοηθάει στο άσθμα, τον βήχα, την δυσκολία αναπνοής, την χρόνια βρογχίτιδα, τη λέπρα, τον κοκίτη, την επιληψία, τους ρευματισμούς και την υστερία.

Μελέτες πάνω στο σκόρδο αποκαλύπτουν την ύπαρξη συστατικών που φαίνεται πως καθυστερούν τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, τον καρκίνο και μία τεράστια γκάμα λοιμώξεων.

Η φύση έχει εφοδιάσει τα προϊόντα της με πολύτιμες φυτοδραστικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από την φθορά, με πιο αποτελεσματικό όλων το σκόρδο.

Περιέχει θειούχες ενώσεις, με πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του.  Άλλα συστατικά που περιέχει είναι Φλαβονοειδή, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.

Η κατανάλωση ενός έως δύο κομματιών ωμού σκόρδου ανά ημέρα, θεωρείται ασφαλής για τους ενήλικες ενώ τη δυσάρεστη οσμή του σκόρδου στην αναπνοή μπορεί να καλύψει ένα ποτήρι γάλα.

Η μοντέρνα ιατρική, φρόντισε να καταναλώνεται το σκόρδο χωρίς να ενοχλεί η έντονη μυρωδιά, του παρασκευάζοντάς το σε χάπια σκόρδου σαν την καλύτερη λύση.

Προηγούμενο άρθροΑπαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων τις ημέρες πριν από την Πρωτομαγιά. Ποια οχήματα εξαιρούνται
Επόμενο άρθροΌταν νιώθουμε μόνοι ακόμη και όταν περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που μας αγαπούν. – Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας