Πλατύ: Έκλεισε μετά από 40 χρόνια το καφενείο του «Τζίμι»- Τα καφενεία του Πλατέος

Pet
Γράφει ο Πέτρος Μ. Κεφαλάς

Την Κυριακή 23 Αυγούστου 2015 έκλεισε το παλιότερο σε λειτουργία καφενείο στο Πλατύ. Το καφενείο ανήκε στον Δημήτριο Τσινίδη και επειδή ο εν λόγω ιδιοκτήτης έμοιαζε κάπως με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, του κόλλησαν το παρατσούκλι «Τζίμις», έτσι όλοι έλεγαν το καφενείο του Τζίμι.

IMG_2053
Καφενείο του Τζίμυ 2005

Από το καφενείο του Τζίμι πέρασαν πολλοί πολιτικοί μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αντώνης Σαμαράς κ.α. Για το Πλατύ ήταν σημείο αναφοράς και στέκι συνάντησης για καφεδάκι, χαλάρωση και κουβέντα.

IMG_2031
Καφενείο του Τζίμυ 2011

Πολλοί που είχαν το καφενείο ως μόνιμο στέκι εξέφρασαν την στεναχώρια τους και ήδη ψάχνουν νέο στέκι, μη μπορώντας εύκολα να συνηθίσουν το κλείσιμο του καφενείου του Τζίμι.

DSC00033
Καφενείο του Τζίμυ – Φεβρουάριος του 2012.

Όπως προανέφερα το καφενείο του Τζίμι ήταν το παλαιότερο που λειτουργούσε στο Πλατύ και δεν θα ήταν υπερβολή εάν έλεγα ότι αποτελεί κομμάτι από την ιστορία του Πλατέος.

Τα άλλα καφενεία του Πλατέος που έκλεισαν – ιστορική αναδρομή

Από το 1924 που ιδρύθηκε το Πλατύ από Έλληνες Καππαδόκες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας διάφορα κατά καιρούς καφενεία έχουν λειτουργήσει στο Πλατύ. Τα καφενεία ήταν χώροι συνάντησης των ανδρών όπου απολάμβαναν τον καφέ, το ούζο με μεζέ, το αναψυκτικό τους, κουβεντιάζοντας παράλληλα για τις δουλειές τους, ενώ τακτικά σχολίαζαν την καθημερινότητα του χωριού, το λεγόμενο κουτσομπολιό.

Το Καφενείο του Κυριάκου Αϊβατίδη

Βρισκόταν απέναντι από το σημερινό φαρμακείο της Σοφίας Τσίτσιου. Έκλεισε στις αρχές του 1960.

Το καφενείο του Ανδρέα Κωνσταντινίδη

Το καφενείο του Ανδρέα Κωνσταντινίδη βρισκόταν ακριβώς στη θέση που βρίσκεται σήμερα το ΚΕΠΕ Πλατέος. Τo καφενείο έκλεισε το 1968.

Το καφενείο του Γιάννη και της Ευαγγελίας Ερπισιμίδη

Το καφενείο του Γιάννη και της Ευαγγελίας Ερπισιμίδη βρισκόταν δίπλα από τον φούρνο του Αντώνη Κωνσταντινίδη όπου σήμερα βρίσκεται το εδωδιμοπωλείο Αμελλητί Νο2 του Γιάννη Ερπισιμίδη εγγονού του εκλιπόντος ιδιοκτήτη και της Κικής Ελευθεριάδου. Το καφενείο έκλεισε στο τέλος της δεκαετίας του 1970.

Το καφενείο του Λάζαρου Βεκιαρίδη

Το καφενείο του Λάζαρου Βεκιαρίδη βρισκόταν ακριβώς στο κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το φαρμακείο της Σοφίας Τσίτσιου. Το καφενείο έκλεισε την δεκαετία του 1990.

Το καφενείο του Κώστα και Γιώργου Αγγελίδη

Το καφενείο του Κώστα και Γιώργου Αγγελίδη βρισκόταν όπου βρίσκεται σήμερα η οικογένεια Αγγελίδη στον πεζόδρομο. Το καφενείο έκλεισε στο τέλος της δεκαετίας του 1980.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καφενεία του Πλατέος κάθε χρόνο κατά την διάρκεια του πανηγυριού 8 Σεπτεμβρίου Γεννέσιον της Θεοτόκου, μετατρέπονταν ταχύτατα σε ταβέρνες όπου οι κάτοικοι του χωριού απολάμβαναν υπέροχα σουβλάκια και άλλα υπέροχα μεζεδικά. Θυμάμαι τον αείμνηστο μπάρμπα Αβραάμ Κουγιουμτζίδη που έψηνε σουβλάκια στο καφενείου του αείμνηστου κι’ αυτου Λάζαρου Βεκιαρίδη και ομολογώ, ότι μέχρι σήμερα δεν έχω δοκιμάσει καλύτερο σουβλάκι.

Από τότε που εμφανίστηκαν οι καφετέριες και τα μπαράκια υποβαθμίστηκαν τα καφενεία και σχεδόν  εξαφανίστηκαν. Όσα απέμειναν μετά βίας βγάζουν τα έξοδά τους, δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα σημαντικό ιστορικό κομμάτι του τόπου της έδρας τους.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΑγία Τριάδα Ημαθίας: 7η γιορτή μπάμιας 28 – 29 Αυγούστου (Δείτε το βίντεο)
Επόμενο άρθροΓΑΣ Αλεξάνδρεια Μπάσκετ: Πρώτη συγκέντρωση και προπόνηση των ανδρών. (φωτό-βίντεο-δηλώσεις Τσοπουρίδη-Παπαδόπουλου)