Πλατύ: Το «αθόρυβο» επίτευγμα της ενορίας

simopoulos bas
Γράφει ο Βασίλης Σιμόπουλος

Αν και διανύουμε ήδη το δεύτερο μισό του φετινού καλοκαιριού, έχοντας επιπλέον μπροστά μας τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο,  χρήσιμο θα ήταν να σταθούμε στις δραστηριότητες των τοπικών θρησκευτικών παραγόντων της περιοχής μας στην έως τώρα θερινή περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση που σίγουρα ξεχώρισε στον τομέα της  θρησκείας, ήταν η άφιξη και παραμονή επί τρεις ημέρες του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στον δισυπόστατο Ιερό Ναό Αγίων Αρσενίου και Παϊσίου στο Πλατύ. Μία δραστηριότητα που ίσως πέρασε στα «ψιλά γράμματα» δημοσιότητας για το ευρύ κοινό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να απονεμηθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρει», εκεί όπου δίκαια αρμόζουν.

DSC09113
Ο πατήρ Χρήστος Μιχαηλίδης

Η αγάπη και το ενδιαφέρον της τοπικής ενορίας Πλατέος προς την τοπική κοινωνία και με γνώμονα πάντα την ενίσχυση του δισυπόστατου Ιερού Ναού των Αγίων Αρσενίου και Παϊσίου, θα ήταν άδικο να μην αναγνωριστεί και να ανταμειφθεί τουλάχιστο με ένα μεγάλο «μπράβο» και πολλά συγχαρητήρια. Με πρωτεργάτη τον άοκνο υπηρέτη της εκκλησίας Ιερέα του Ναού Πατέρα Χρήστο Μιχαηλίδη, επιτεύχθηκε ένα σπάνιο και ίσως μοναδικό γεγονός, που παρατίθεται παρακάτω.

DSC09098
Το ιερό λείψανο της Αγίας Μαρίνης στον Ι.Ν. Αγίων Αρσενίου και Παϊσίου στο Πλατύ

Ίσως ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι το επίτευγμα -γιατί περί τούτου πρόκειται- της μεταφοράς και διατήρησης του Λειψάνου της Οσιομάρτυρος Μαρίνας εκτός της έδρας του και μάλιστα αρκετά χιλιόμετρα μακριά και για τρεις μέρες, είναι πρωτοφανές! Και αυτό διότι βάσει της θρησκευτικής παράδοσης της εκκλησίας μας, είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο λείψανο τις τέσσερις φορές στο παρελθόν που επιχειρήθηκε να μεταφερθεί εκτός Σερρών, συνάντησε απροσδόκητες ..δυσκολίες! Κάποιες φορές οι προσπάθειες ματαιώθηκαν, ενώ όποιες τελικά ευδοκίμησαν, αυτό έγινε μέσα από αρκετά εμπόδια και δυσκολίες.

DSC09139
Η αποχώρηση του ιερού λειψάνου της Αγίας Μαρίνης από το Πλατύ

Συμπερασματικά, το επίτευγμα της θρησκευτικής αυτής εκδήλωσης «καρποφόρησε» πολύπλευρα οφέλη:

Πρώτον: Η παραμονή του Ιερού Λειψάνου για ένα τριήμερο στο Πλατύ έφερε πολύ κόσμο και πιστούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, προσδίνοντας αίγλη και καλή φήμη στο όνομα του χωριού.

Δεύτερον: Επακόλουθο του παραπάνω ήταν η ωφέλιμη και αναγκαία οικονομική ενίσχυση της ενορίας, με απώτερο στόχο την αρωγή της ολοκληρωτικής αποπεράτωσης του δισυπόστατου Ναού Αγίων Αρσενίου και Παϊσίου. Ένας ναός που μόλις πάρει την τελική του μορφή, θα αποτελεί «κόσμημα» όχι μόνο για το Πλατύ, αλλά και για όλο το Δήμο Αλεξάνδρειας.

Τρίτον (και κυρίοτερο): Στους χαλεπούς καιρούς βιώνουμε όλοι μας, τέτοιες προσπάθειες αποτελούν τόνωση της θρησκευτικής συνείδησης του κόσμου, βασικό και απαραίτητο στοιχείο για τον καθένα μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις πολυποίκιλες δυσκολίες της σημερινής εποχής.

Δεν λέμε, καλές οι γιορτές, οι συναυλίες και τα πανηγύρια για την ψυχαγωγία και διασκέδαση του κόσμου. Εδώ όμως γίνεται λόγος για τη διατήρηση και ενίσχυση της πιο δυνατής και θεμελιώδους βάσης του Έλληνα. Ίσως το μοναδικό του ιδανικό που αντέχει έως σήμερα στην αλλοτρίωση της παγκοσμιοποίησης…

                        Την Χριστιανική Ορθόδοξη Πίστη!

Προηγούμενο άρθροΕπιστήμονες άρχισαν να αναπτύσσουν μέσα σε χοίρους ανθρώπινα όργανα προς μεταμόσχευση
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα 18 Ιουλίου – Σημαντικά γεγονότα