Πιπέρι καγιέν, από τους Αζτέκους στο σήμερα – Γράφει η Μαρία Αλιπέρτη – Κατσάνη

Είναι το μπαχαρικό που λειτουργεί σαν διεγερτικό της ροής του αίματος αφού  με την κατανάλωσή του προκαλεί άμεση κυκλοφορία του αίματος με το πλεονέκτημα να μεταφέρονται στα κύτταρα πιο εύκολα σε αυτό διάφορα θρεπτικά συστατικά.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιπέρτη – Κατσάνη

 Το πιπέρι καγιέν προέρχεται από τον ώριμο καρπό του φυτού της πιπεριάς τσίλι και είναι η σκόνη τους. Μοιάζει πολύ με το πιπέρι τσίλι, με τη μόνη διαφορά ότι το πιπέρι τσίλι έχει λιγότερο λεία υφή και πολλές φορές εμπεριέχει και άλλα μπαχαρικά, όπως κύμινο ή σκόρδο.

Το πιπέρι καγιέν είναι γνωστό στους Ιθαγενείς της Αμερικής από το 700 π.Χ. ενώ οι πιπεριές τσίλι από τις οποίες προέρχεται το πιπέρι καγιέν ήταν απαραίτητο συστατικό ενός μείγματος που έφτιαχναν οι Αζτέκοι, το οποίο εμπεριείχε και σοκολάτα.

Η προέλευσή του είναι άγνωστη αφού εμφανίστηκε σχεδόν συγχρόνως σε Μεξικό, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία και Ανατολική Αφρική.

Το ιδιαίτερο αυτό πιπέρι έφερε στην Ευρώπη ο Χριστόφορος Κολόμβος με το όνομα πιπέρι της Γουιάνα, ή πιπέρι καγιέν.

Μαθαίνουμε πως τον 18ο αιώνα χρησιμοποιείτο για τη θεραπεία διαφόρων νοσημάτων, όπως αρθρίτιδες και ρευματισμούς.

Το 1943 αναγνωρίζεται επίσημα από Αμερικανούς επιστήμονες ως τοπανίσχυρο διεγερτικό που προκαλεί κάψιμο στο στομάχι και στα λύπη του σώματος με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Η γεύση του είναι καυτή, φλογερή και ταιριάζει υπέροχα σε θαλασσινά, κρέατα, ζυμαρικά, όσπρια, σαλάτες και πιάτα με τυρί ή αυγό, ειδικά σε ομελέτες με τυρί.

Συνδυάζεται άρτια με μπαχάρι, κάρδαμο, γαρίφαλο, κόλιανδρο, κύμινο, τζίντζερ, σινάπι, αστεροειδή γλυκάνισο, κουρκουμά και δάφνη, ενώ για ένα ακόμα πιο καυτό και πικάντικο αποτέλεσμα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μαζί με πάπρικα και πιπέρι μαύρο.

Το πιπέρι καγιέν γίνεται ένα πολύ τονωτικό ρόφημα

  • Αναμίξτε μια κουταλιά του γλυκού καγιέν σε ένα ποτήρι με νερό και λεμόνι.
  • Μπορείτε να ξεκινήσετε με μισό κουταλάκι του γλυκού για να το συνηθίσετε και σταδιακά να αυξάνετε την ποσότητα μέχρι να παίρνετε 1 κουταλάκι του γλυκού 3 φορές τη μέρα.
  • Αμέσως μετά πιείτε ένα ποτήρι κρύο ρόφημα γιατί βοηθάει να φύγει η πολύ κάψα κατά προτίμηση τσάι με λεμόνι.

Έχει επίσης πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην υγεία.

  • Δυναμώνει την καρδιά
  • Αυξάνει την ροή του αίματος
  • Καθαρίζει τις αρτηρίες
  • Αναδημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια.
  • Βοηθάει στην πέψη
  • Διεγείρει το συκώτι
  • Βοηθάει στην επούλωση της χοληδόχου κύστις.
  • Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη
  • Μειώνει τους όγκους.
  • Είναι αντιφλεγμονώδες
  • Βοηθάει στην αρθρίτιδα.
  • Μικραίνει τις αιμορροϊδες.
  • Η τοπική εφαρμογή σε μια ανοιχτή πληγή σταματάει την αιμορραγία
  • Είναι αντιμυκητιακό
  • Είναι λιποδιαλυτικό

Διατροφικά στοιχεία του Πιπεριού καγιέν ανά 100 g

Θερμίδες (kcal)   318

Λιπίδιο                    17 g

Χοληστερόλη          0 mg

Νάτριο                   30 mg

Κάλιο                       2.014 mg

Υδατάνθρακες     57 g

Φυτικές ίνες          27 g

Ζάχαρη                 10 g

Πρωτεΐνη              12 g

Βιταμίνη A             41.610 IU

Βιταμίνη C             76,4 mg

Ασβέστιο            148 mg

Σίδηρος                   7,8 mg

Βιταμίνη D               0 IU

Βιταμίνη B6             2,5 mg

Βιταμίνη B12           0 µg

Μαγνήσιο           152 mg

Στο εμπόριο για φαρμακευτικούς λόγους και για την λύψη από το στόμα υπάρχουν καψούλες καψαϊκίνης αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο η σκόνη καγιέν.

Όλα τα μπαχαρικά, βότανα και οι συνταγές που αναγράφονται στα άρθρα μας είναι ενημερωτικά, πριν την όποια χρήση τους ενημερωθείτε από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

 

Προηγούμενο άρθροCarrot cake with stevia stuffed with cream cheese from Grevena
Επόμενο άρθροΒουλή – Ώρα του Πρωθυπουργού-Αλέξης Τσίπρας : Η Ελλάδα σταμάτησε να είναι η χώρα της “καρπαζιάς”