Ποιες απαγορευμένες τροφές κάνουν καλό! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Υπάρχουν τροφές που αν τις καταναλώνουμε με μέτρο μπορεί να μας κάνουν καλό παρόλο που βρίσκονται στην μαύρη λίστα των απαγορευμένων τροφίμων.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Φυσικά πρέπει να προσέχουμε την διατροφή μας και να καταναλώνουμε τροφές που μας κάνουν καλό, όπως λαχανικά και φρούτα βιολογικά και να αποφεύγουμε κάποιες λιχουδιές και σνακ γιατί μπορεί να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτες βλάβες την υγεία μας.

Παν μέτρον άριστον έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και έρχεται σήμερα μια νέα έρευνα να αποκαλύψει ότι υπάρχουν τροφές που τις είχαμε στη μαύρη λίστα, και που αν τις καταναλώσουμε με μέτρο θα μας κάνουν καλό!

Η πατάτα η καλόγνωμη, είναι παρεξηγημένη για τις θερμίδες που δίνει από τον τρόπο μαγειρέματος όπως τις τηγανητές, περιέχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα, γεγονός που θωρακίζει τον οργανισμό από την υπέρταση, επίσης όταν η πατάτα καταναλώνεται με τη φλούδα της, περιέχει τη μισή από την ημερήσια ενδεικνυόμενη ποσότητα βιταμίνης C, καθώς και βιταμίνη Β6 για την τόνωση της διάθεσης.

Ποιος θα πάει κινηματογράφο και δεν θα γευτεί ποπ κορν μυρωδάτο με φυστικοβούτηρο και κάμποσο αλάτι;  Ξέρατε πως το ποκ κορν, χωρίς αλάτι μπορεί να προλάβει τον καρκίνο και να βοηθήσει μάλιστα όσους κάνουν δίαιτα να πετύχουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους;

Σύμφωνα με έρευνα στην Αμερική που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Χημικών, το ποπ κόρν κάνει καλό χάρη στις μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών που περιέχουν και  βοηθούν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Το φυστικοβούτυρο την Ελλάδα δεν είναι πολύ γνωστό, αλλά είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών και εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ινών που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου.

Επίσης, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέφεραν ότι η κατανάλωση ως σνακ φιστικοβούτυρου πέντε μέρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 50%.

Η μαρμελάδα μπορεί να παχαίνει αλλά περιέχει μια φυσική ουσία την πηκτίνη, που βοηθάει τη μαρμελάδα να πήξει, καταπραΰνει τον πονεμένο λαιμό και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, περιέχει φυσικά σάκχαρα που είναι πιο ευεργετικά από αυτά που υπάρχουν σε άλλα γλυκίσματα.

Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα συσκευασμένα τρόφιμα, να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά, να τα πλένουμε καλά και να καταναλώνουμε λίγο κρέας.

Όλες οι τροφές μπορούν να είναι ωφέλιμες στον οργανισμό μας αρκεί να τις καταναλώνουμε με μέτρο, το λιγότερο που μπορούμε να πάθουμε από την υπερκατανάλωσή τους είναι να πάρουμε βάρος, οι υπόλοιπες συνέπιες μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες.

Προηγούμενο άρθροΦρόσω Kαρασαρλίδου: 3,5 εκατ. ευρώ στις Ομάδες Παραγωγών από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα.
Επόμενο άρθροΣυνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα επόμενα βήματα και το ερωτηματολόγιο για τους πολίτες