Όταν η λιγούρα γίνεται εμμονή μέσα στις γιορτές – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Αυτές οι ημέρες είναι γιορτινές, οικογενειακές και λίγο πολύ όλοι βρισκόμαστε γύρω από ένα τραπέζι με ένα σωρό καλούδια που θα απολαύσουμε χωρίς μέτρο, τι στο καλό μια φορά το χρόνο είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά!

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γεμιστή γαλοπούλα, στο παραδοσιακό γουρουνόπουλο, στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, στο κρασάκι και τα αναψυκτικά για την «χώνεψη» και φυσικά τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

Το πρόβλημα είναι πως ότι καταναλώσουμε αυτές τις μέρες θα το κουβαλάμε επάνω μας για πολύ καιρό μετά τις γιορτές, το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι με ποιον τρόπο φεύγει το πάχος που αποκτήσαμε, αλλά τι θα κάνουμε να απολαύσουμε τα καλούδια των ημερών χωρίς να έχουμε τύψεις για το μετά.

Φυσικά δεν υπάρχει ένας μαγικός τρόπος να περιορίσουμε την λιγούρα που νιώθουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά στο αγαπημένο ψητό γουρουνόπουλο με τα γλυκάδια, τα λιπάκια και την ξεροψημένη πέτσα, όμως μπορούμε να κάνουμε μικρά κολπάκια που θα μας ξεγελάσουν και θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε καλύτερα την όρεξή μας.

  • Για να φτάσει στον εγκέφαλο η εντολή πως χορτάσαμε, απαιτούνται περίπου 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος. Η συμβουλή των επιστημόνων είναι να τρώμε αργά, αν αντίθετα τρώμε γρήγορα δεν προλαβαίνει το σώμα να αντιληφθεί ότι χόρτασε και κινδυνεύουμε να καταναλώσουμε υπερβολική τροφή. Τρώμε λοιπόν αργά και θα απολαμβάνουμε με ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση το γεύμα μας.
  • Μία από τις κορυφαίες διατροφικές συστάσεις των ειδικών για πολλούς λόγους, είναι και η καλύτερη ρύθμιση της όρεξης ακολουθώντας τον κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων. Ο οργανισμός μας αν λάβει τροφή ανά 3 περίπου ώρες, δύσκολα θα νιώσει έντονη πείνα και κατ’ επέκταση θα είμαστε λιγότερο επιρρεπείς σε διατροφικές ατασθαλίες.
  • Μια λύση για κάθε επιθυμία γεύσης που δεν μπορούμε να αντισταθούμε, είναι να αλλάξουμε την γεύση μας πίνοντας ένα ποτήρι νερό με λίγο λεμόνι, να μασήσουμε μια τσίχλα ή να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, αυτό θα μας αναζωογονήσει και θα ικανοποιήσει την επιθυμία για γλυκιά γεύση.
  • Αν, αντικαταστήσουμε το λευκό ψωμί και ζυμαρικά με αρτοσκευάσματα αντίστοιχα ολικής άλεσης και δημητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό μας, φρούτα ή χυμούς εμπλουτισμένους με φυτικές ίνες και σαλάτα εποχής μαζί με το κύριό μας γεύμα, θα έχουμε λιγότερη αίσθηση της πείνας μια και είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες προκαλούν κορεσμό.
  • Μήπως να το σκεφτούμε λίγο πριν καταβροχθίσουμε τα πάντα, μήπως αυτό που νοιώθουμε δεν είναι πραγματική πείνα αλλά μια απλή λιγούρα; Ας σκεφθούμε τι πραγματικά θέλουμε να φάμε και εάν αυτό που επιθυμούμε να καταναλώσουμε θα μας ωφελήσει ή τελικά θα μας επιβαρύνει.
  • Όταν η λιγούρα γίνεται εμμονή, βγάζουμε από το μυαλό μας το φαγητό και ασχολούμαστε με κάτι άλλο, πάμε μια βόλτα (μακριά από το σουβλατζίδικο και το ζαχαροπλαστείο), απομακρυνόμαστε από σημεία με πειρασμούς, κάνουμε δουλειές του σπιτιού, πάμε για καφεδάκι με καλή παρέα!

 

Προηγούμενο άρθροΟι Μαυρογιαλούροι της Αριστεράς… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΑπανθρακωμένη σορός κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στον αγνοούμενο Έλληνα πρέσβη στη Μπραζίλια, Κυριάκο Αμοιρίδη.