H Κεντρική Ευρώπη καταγγέλλει ποιότητα… τροφίμων στην αγορά..!!

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία καταγγέλλει, πως κατώτερης ποιότητας, επώνυμα τρόφιμα με ετικέτες, από αυτά που προσφέρονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, πωλούνται στην Κεντρική Ευρώπη.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Σύμφωνα με μια  δήλωση της συνόδου κορυφής την προηγούμενη Πέμπτη, 27 μέλη της Ένωσης (εκτός της Πολωνίας) επαίνεσαν το έργο της Επιτροπής σχετικά με το πρόβλημα της «διπλής ποιότητας των τροφίμων στην ευρωπαϊκή  αγορά»,που εξέφρασαν χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Τη Δευτέρα (6-3-17), μετά από το συμβούλιο των 28 υπουργών της γεωργίας, η Ευρωπαία Επίτροπος Καταναλωτών κα Jourova κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να συλλέξουν και να διαβιβάσουν αποδεικτικά στοιχεία στην Επιτροπή Ευρωπαίων Καταναλωτών, ώστε να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Η κα Jourova υποσχέθηκε επίσης να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να επιβλέπουν την γραμμή παραγωγής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 Μεγάλες διαφορές στην ποιότητα διατροφικών προϊόντων,  παρατηρείται σε 10 περιπτώσεις από τις 22.

 Οι ευρωβουλευτές της  Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, σε σημείωμα που κατάθεσαν  στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, ζήτησαν ουσιαστικά  να στηρίξουν τις μελέτες του «αυξημένου» φαινομένου, διαφορετικής ποιότητας τροφίμων, που πωλούνται με το ίδιο όνομα και την ίδια ετικέτα.

Από τα 22 προϊόντα που εξετάστηκαν, οι Σλοβάκοι ,έχουν εντοπίσει μεγάλες διαφορές στη ποιότητα των 10. – Γαλακτοκομικά προϊόντα, ποτά, ένα προϊόν με βάση το ψάρι, καρύκευμα, επιδόρπιο και τσάι. Διαφορές επίσης, βρέθηκαν σε 3 προϊόντα κρέατος.

 Η σύνθεση των προϊόντων αυτών, είναι χαμηλότερης ποιότητας και λιγότερο δαπανηρή. Τα λίπη είναι φυτικά  και όχι ζωικά όπως αναγράφεται στη συσκευασία, χρησιμοποιούνται  γλυκαντικά αντί για ζάχαρη, αρώματα και χρωστικές ουσίες, αντί  εκχυλίσματα φρούτων. Στο τελικό προϊόν η γεύση και το χρώμα αλλάζει.

Προηγούμενο άρθροΠ.Ν. Αράχου: Συγχαρητήρια στην Α.Ε Αλεξάνδρειας για την κατάκτηση του κυπέλλου
Επόμενο άρθροΠρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 18 ή 36 δόσεις ή και για “πάγωμα” χρεών έως 500 ευρώ για έναν χρόνο