Εσείς θα τρώγατε ένα ζουμερό σάντουιτς με έρποντα έντομα;; – γράφει η Ειρήνη Αιμονιώτη.

Η ζήτηση για πρωτεΐνη τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της μείωσης των κτηνοτροφικών μονάδων, της μείωσης των ζωοτροφών, αλλά και της αύξησης των τιμών τους.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Μια επιλογή που μελετούν ειδικοί είναι να παράγουν ζωοτροφές, είναι τα έντομα. Έτσι θα μπορούν να παρέχουν τη απαιτούμενη πρωτεΐνη που χρειάζονται τα ζώα για να αναπτυχτούν.

Τα έντομα όμως δεν μπορούν «μόνο» να χρησιμοποιηθούν σε ζωοτροφές. Μπορούν να ενταχθούν και στην ανθρώπινη διατροφή, μας λένε οι ειδικοί.

Μπορείτε να φανταστείτε ένα σάντουιτς με τραγανά…έρποντα έντομα, αντί για ζαμπόν;;;

Aν σας φαίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σας λέμε πως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού η παρούσα μελέτη προσπαθεί να βρει λύσεις για τη παραγωγή εντόμων, βρώσιμα για τον άνθρωπο, σε εντατικές εκμεταλλεύσεις.

Τα κύρια εμπόδια που υπήρχαν φαίνεται πως έχουν ξεπεραστεί και είναι πολύ πιθανό να δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, την εμφάνιση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για την εντατική παραγωγή των εντόμων.

 Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει μεγάλο έλλειμμα σε φυτικές πρωτεΐνες, γεγονός που οδήγησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία, προτείνοντας αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν πως η λύση στην έλλειψη της τροφής, μπορούν να είναι τα έντομα, αφού διαθέτουν πολύ υψηλές πηγές πρωτεΐνης.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2013 παραδέχεται ότι τα έντομα είναι πιθανό να γίνουν μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης για τον άνθρωπο.

 

Προηγούμενο άρθροTo προφίλ του ΄Ελληνα φοροφυγά, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young. Πρωταθλητές οι αυτοαπασχολούμενοι
Επόμενο άρθροRecipe: Filled rolls simple and quick – By Helen Broufas