Φορολογικές δηλώσεις: Αφορολόγητο μόνο με πιστωτικές κάρτες – Οι αλλαγές

Τέλος οι αποδείξεις για το αφορολόγητο του 2015. Υποχρεωτικά μέσω καρτών οι δαπάνες για το 2016.

Το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο να καταθέσει  στην βουλή, βάζει τέλος στις αποδείξεις και πλέον κάθε δαπάνη της της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από 1-1-2016 θα πρέπει να γίνεται με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η εξαίρεση  των κάτοικων των ακριτικών περιοχών  και των ηλικιωμένων.

Όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να διατηρήσουν το αφορολόγητο θα πρέπει υποχρεωτικά ένα ποσοστό από το ετήσιο εισόδημά τους να έχει χρησιμοποιηθεί σε έξοδα που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι υπόχρεοι το 2016 δεν θα συμπεριλάβουν το ποσό των αποδείξεων, επειδή οι εφορίες θα ενεργήσουν αυτόματα για την απόδοση έκπτωσης του φόρου των 2.100€.

Κάθε αγορά που ξεπερνάει σε αξία τα 500€ προβλέπεται να γίνεται ηλεκτρονικά. Αυτό το μέτρο όμως δεν εφαρμόζεται επαρκώς από τους πολίτες με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται τρόπους ασφαλείας ώστε να εφαρμοστεί πλήρως.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι η χρεωστική κάρτα που θα χρησιμοποιείται θα πρέπει να έχει δηλωθεί νωρίτερα από το διαδίκτυο στο σύστημα Taxisnet και να έχει συνδεθεί με το σύστημα σαν λογαριασμός που θα εξυπηρετεί την εξόφληση λογαριασμών με πλαστικό χρήμα.

Βάση του ίδιου νομοσχέδιο θα επιστραφεί ο φόρος που παρακρατήθηκε για δωρεές χρηματικών ποσών μέχρι 5.000 ευρώ μετά την επιβολή των capital controls, ενώ το 2016 θα συνδεθούν online οι ταμιακές μηχανές με το υπουργείο Οικονομικών.

Προηγούμενο άρθροΌλα τα κριτήρια για την εκλογή των διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης
Επόμενο άρθροΑπόστολος Τζιτζικώστας στο MEGA: «Κύριοι κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα»