ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Θύμα bullying στο σχολείο του, ο 18χρονος που αυτοκτόνησε; Βούτηξε με την ταυτότητα στο στόμα – Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες


Μην πιέζετε τα παιδιά σας, μόνο βοηθήστε τα.
Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών μετά από την αυτοκτονία του 18χρονου μαθητή, ο οποίος στις 07:30 το πρωί έπεσε στο κενό και άφησε την τελευταία του πνοή στον δρόμο για το νοσοκομείο…


Συμμαθητές και γείτονες του 18χρονου με τους οποίους μίλησε το star.gr κάνουν λόγο για ένα ήσυχο παιδί, που δεν ήταν πολύ καλός μαθητής και αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα στο σχολείο, αφού οι συμμαθητές του τον είχαν περιθωριοποιήσει.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε επίσης ότι ο άτυχος μαθητής έπεσε από τον έκτο όροφο της πολυκατοικίας με την ταυτότητά του στο στόμα, ενώ λίγο πριν τον παραλάβει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ η κατάστασή του ήταν τραγική.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Οι μαθησιακές δυσκολίες οδηγούν τα παιδιά στην κατάθλιψη, την παραβατική συμπεριφορά, τα ναρκωτικά και τις απόπειρες αυτοκτονίας
Σε δεκάδες χιλιάδες μετρώνται οι Ελληνες μαθητές, η ψυχική υγεία των οποίων απαιτεί τουλάχιστον επιμελέστατη παρακολούθηση. Σύμφωνα με στοιχεία που φθάνουν στο υπ. Παιδείας από τα κατά τόπους διαγνωστικά κέντρα (ΚΕΔΔΥ), περισσότεροι από 190.000 μαθητές αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής ψυχολογικά προβλήματα.
Με βάση τις διαγνώσεις των ΚΕΔΔΥ, το 12 με 15% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού (περίπου 1.600.000 μαθητές) παρουσιάζει αυξημένες μαθησιακές δυσκολίες, που στο 80% των περιπτώσεων, υποκρύπτουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Στατιστική
Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα παιδιά αυτά, τελικά, πέφτουν στα δίχτυα της κατάθλιψης, της παραβατικής συμπεριφοράς, των ναρκωτικών, αντιμετωπίζουν ακόμη και τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε απόπειρα αυτοκτονίας.
panellinies613a_682416154

Οι εξετάσεις στρεσάρουν τους μαθητές, καθώς η πίεση για επιτυχία είναι αφόρητη.

Τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν 240.000 μαθητές ηλικίας από 6-17 ετών, με μαθησιακές δυσκολίες. Τα 190.000 περιστατικά δευτερογενώς αναπτύσσουν ψυχασθένειες ήπιας ή εντονότερης μορφής.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι μεταξύ του μαθητικού πληθυσμού ήταν και τα 24 Ελληνόπουλα που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν την τελευταία τριετία, δηλώνοντάς το στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και φυσικά αντιμετώπιζαν όλα ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα.
Η διάγνωση των προβλημάτων των παιδιών γίνεται σε ποσοστό 10% στο δημοτικό σχολείο, με τη μορφή της διάσπασης της προσοχής, της υπερκινητικότητας και της δυσλεξίας. Στην πορεία, δηλ. στο γυμνάσιο και στο λύκειο, μειώνονται τα περιστατικά μαθησιακών δυσκολιών κι αυξάνονται τα προβλήματα συμπεριφοράς και οι ψυχολογικές στρεβλώσεις.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες των ΚΕΔΔΥ, αλλά και των παιδοψυχιατρικών κέντρων, στα οποία απευθυνθήκαμε, οι μαθητές συνήθως εκδηλώνουν τις βαριάς μορφής ψυχασθένειες, λίγο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, όπου η πίεση για πολλούς είναι ασφυκτική. Ηδη στον ελλαδικό χώρο καταγράφονται ετησίως ένα με δύο περιστατικά αυτοκτονιών μαθητών, πριν ή έπειτα από αποτελέσματα εξετάσεων.
Προηγούμενο άρθροΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ — ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ
Επόμενο άρθροΆδενδρο Θεσσαλονίκης : Φωτιά σε αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, υπήρχαν επιβάτες από το Πλατύ.