ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ: Μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης

Το συνταξιοδοτικό είναι ένα μείζον ζήτημα το οποίο μπορεί να συνταράξει τις ήδη ταραγμένες πολιτικές ισορροπίες στην κοινοβουλευτική δημοκρατία της χώρας μας. Mετά την απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών με θέμα το ασφαλιστικό επικρατεί αναβρασμός.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος προτείνει εθνική και αναλογική σύνταξη, ένα ταμείο για όλες τις κύριες συντάξεις, ένα ταμείο για τις επικουρικές και ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους.

Ο κος Κατρούγκαλος δήλωσε: « Δεν θέλουμε η ιστορία του ασφαλιστικού να έχει καλό τέλος, αλλά αυτό που επιδιώκουμε να έχουμε είναι μία καλή αρχή».

Εκείνα όμως που δεν έχουν διευκρινιστεί είναι:

1 Ποιο θα είναι το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης που βάση αυτού θα καθοριστεί το ύψος των συντάξεων.

2 Αν οι δανειστές αποδεχθούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με τα σενάρια που αιωρούνται οι συντάξεις ενδέχεται να διαμορφωθούν ως εξής:

1 Αν κάποιος σήμερα έχει σύνταξη 1500€, δικαιούται ποσοστό αναπλήρωσης 70% και η σύνταξή του υπολογίζεται στα 1050€. Αν ισχύσουν οι προτάσεις Κατρούγκαλου τότε το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται στο 65%, ενσωματώνεται η εθνική σύνταξη 384€, τότε η σύνταξη χαμηλώνει στα 975€.

Αν όμως γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των δανειστών το ποσοστό αναπλήρωσης υπολογίζεται στο 55% όπου και πάλι εδώ ενσωματώνεται η εθνική σύνταξη των 384€ τότε η σύνταξη γίνεται επίδομα πείνας αφού πέφτει στα 825€.

Έτσι αν επικρατήσουν οι προτάσεις Κατρούγκαλου οι συντάξεις θα μειωθούν 8% περίπου, ενώ αν επικρατήσουν οι απόψεις των δανειστών οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 22%.

Προηγούμενο άρθροΔ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Ημερίδες στο νομό Ημαθίας για το διαδίκτυο
Επόμενο άρθροΚαθαρισμός του π. Λουδία από τον Τ.Ο.Ε.Β. Παλιού Σκυλιτσίου