Συνταγή: Φτιάξτε και απολαύστε πορτοκαλόπιτα χανιώτικη

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια ξεχωριστή πίτα που αξίζει να τη δοκιμάσετε. Γίνεται εύκολα και γρήγορα ενώ η γεύση της θα σας ευχαριστήσει και θα σας συναρπάσει.

Η συνταγή δική σας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΡΡΑΚΗ ΤΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ Κ.ΠΕΡΡΑΚΗ –CRETAN  BAKERY ΦΟΥΡΝΕ ΧΑΝΙΩΝ

 

ΥΛΙΚΑ

2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού

2 ποτήρια καστανή ζάχαρη

1 ποτήρι ελαιόλαδο

3 ποτήρια αλεύρι μαλακό 70%

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

1 κ.γ. σόδα

 Πορτοκαλόπιτα Χανιώτικη

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.

Σε ένα ποτήρι με χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε την σόδα ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί.

Προσθέτουμε την σόδα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού, το λικέρ, την κανέλα και τα γαρύφαλα. Ανακατεύουμε καλά.

Στο μπολ ρίχνουμε αργά αργά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας δυνατά ώστε να «πάρει η ζύμη αέρα».

Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν πάρει την υφή  πηκτού χυλού.

«Περνάμε» με ελαιόλαδο το ταψί και λίγο αλεύρι.

Ρίχνουμε την ζύμη της πορτοκαλόπιτας στο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί «μέσα μέσα»

Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα και κόβουμε μπακλαβαδωτά.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα 15-12-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου 2022