Συνταγή: Παραλλαγή Φάβας με αρακά

Παραλλαγή Φάβας με αρακά
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Νόστιμη, γρήγορη και υγιεινή γευστική δημιουργία με πολύ χρώμα κατάλληλη για τα γιορτινά τραπεζώματα. Στην Χίο, το πανέμορφο νησί της μαστίχας, των μανταρινιών, της άγριας τουλίπας, του Κάμπου και των καστροπολιτειών ανακάλυψα μια ακόμα γεύση που “έγραψε”.

 

Η συνταγή δική σας…

Χίος Hios

Χίος

Η φίλη Μαρία μας ξακουστή μαγείρισσα της Χίου μας την παρουσιάζει. Μούρλια γεύση…

Παραλλαγή Φάβας με αρακά 3Από την Μαρία Αναστασάκη, του restaurant Porto Emborio στην παραλία Μαύρα Βόλια Χίου

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. αρακάς σπασμένος

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες

1½ λίτρο νερό

1/4 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο

1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι

αλάτι θαλασσινό

 

Για το γαρνίρισμα

2 ξερά άνυδρα κρεμμύδια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. κάππαρη

Ντοματάκια ολόκληρα ή κομμένα στην μέση

1 κ.σ. ξίδι

Γαύρο ξιδάτο

Παραλλαγή Φάβας με αρακάΤρόπος παρασκευής

1 Τοποθετούμε τον αρακά σε μπολ, τον καλύπτουμε με νερό και τον αφήνουμε μισή ώρα να μουλιάσει. Τον περνάμε από σουρωτήρι.

2 Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το θυμάρι να μαλακώσουν για 7-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

3 Προσθέτουμε τον αρακά και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε το θυμάρι. Σημείωση: Κάθε τόσο ξαφρίζουμε τον σκούρο αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.

4 Αφήνουμε τον αρακά να σιγοβράσει για 50 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερός είναι). Σημείωση: Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει γιατί «πιάνει». Βράζουμε σχεδόν μέχρι να λιώσει. Αλατίζουμε τον αρακά προς το τέλος του βρασίματος.

5 Τον πολτοποιούμε στο μπλέντερ, και αν θέλουμε πιο βελούδινη υφή τον περνάμε από ψιλή σήτα.

6 Μπορούμε να σερβίρουμε τη φάβα μας σκέτη με ελαιόλαδο και λεμόνι ή να την «παντρέψουμε»!

Συμβουλή: Η φάβα συνοδεύεται τέλεια με γαύρο ξιδάτο, μαριναρισμένες σαρδέλες, χταπόδι σαλάτα, καπνιστό σκουμπρί κ.ά

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορεί να προλαμβάνουν την εμφάνιση τερηδόνας, σύμφωνα με έρευνα
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή του κ. Στέλιου Πέτσα στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης