Ροδάκινο: ένα τοπικό μας φρούτο θησαυρός διατροφής και υγείας!

Απο την Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Απο την Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Το ροδάκινο είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Το ροδάκινο ήρθε στην Ευρώπη πιθανότατα από την Κίνα περίπου το 100 μ.Χ. και γρήγορα κατέκτησε όλο τον κόσμο καθώς η ροδακινιά είναι το πιο δημοφιλές οπωροφόρο δέντρο για καλλιέργεια μετά τη μηλιά. Αποκλειστικά καλοκαιρινό, δροσερό, ζουμερό και γεμάτο άρωμα φρούτο, το ροδάκινο θεωρείται το φρούτο της αγνότητας και της αθανασίας, σύμφωνα με κάποιες ανατολίτικες παραδόσεις.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία

Το ροδάκινο περιέχει σύμπλεγμα βιταμινών κυρίως C και Ε που δρουν προστατευτικά για το γαστρεντερικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό, είναι καλό διουρητικό και υπακτικό. Περιέχει επίσης πρωτεϊνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100g
Θερμίδες 40 kcal
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 11g    3%
– Σάκχαρα 8 g
– Φυτικές ίνες 2.1 g          6%
Λίπος 0 g                             0%
Πρωτείνη 1 g                      2%
Βιταμίνη Α 5,1 mcg          1%
Βιταμίνη C 6.1 mg            7%
Ασβέστιο 8 mg                  1%
Σίδηρος 0.09 mg             4%
Κάλιο 194 mg                    6%
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις U.S συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
ΠΗΓΗ: Diet Analysis Plus

IMG_0826

 

Οφέλη για τον οργανισμό

– Μειώνει την LDL-χοληστερόλη

– Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.
– Ιδανικό για όσους βρίσκονται σε δίαιτα καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες μόλις 40 στα 100γρ. καθόλου λίπος και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.

Eκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό.

Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, ιδιαίτερα με τα φρούτα, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.

Στην αγορά θα βρείτε πολλές ποικιλίες ροδάκινων, όπως οι γιαρμάδες, τα νεκταρίνια, τα λευκόσαρκα ροδάκινα κ.α.. αντίστοιχες είναι και οι διαφορές στη γεύση και το άρωμα.

Τα ροδάκινα συλλέγονται από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταναλώνονται φρέσκα, μπορούν όμως να γίνουν εξίσου γευστικές μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστα.

 

Προηγούμενο άρθροΒίντεο – Όταν ο Θεός μοίραζε τον κόσμο… (Ρώσικο ανέκδοτο για την …Ελλάδα!)
Επόμενο άρθροXαμομήλι. Ένας φυσικός σύμμαχος της υγείας και της ομορφιάς