Πως η πιπερόριζα (τζίντζερ) καταπολεμά τον Διαβήτη και τις επιπλοκές του


Μια πολλά υποσχόμενη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Food Sciences and Nutrition» αποκαλύπτει ότι το γνωστό μπαχαρικό τζίντζερ είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του.


Το τζίντζερ προέρχεται από την ίδια οικογένεια φυτών (Zingiberacea) στην οποία ανήκει και το ισχυρό φαρμακευτικό φυτό κουρκούμη. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Diabetes Care» της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, μόλις πρόσφατα αποδείχτηκε ότι είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο.
Στη νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τις ιδιότητες του τζίντζερ και είχε τίτλο « Η επίδραση της κατανάλωσης τζίντζερ στα επίπεδα γλυκαιμίας, λιπιδίων και ορισμένων δεικτών φλεγμονής σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2» συμμετείχαν 70 ασθενείς. Η μελέτη ήταν διπλά τυφλή και ελεγχόμενη με φάρμακα πλασέμπο και στόχος της ήταν να αξιολογήσει την επίδραση της κατανάλωσης τζίντζερ στα επίπεδα γλυκαιμίας και λιπιδίων καθώς και ορισμένους φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με την πάθηση.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες: στη μια χορηγούνταν 1600 mg τζίντζερ και στην άλλη 1600 mg εικονικού φαρμάκου καθημερινά για 12 εβδομάδες. Στους ασθενείς έγιναν μετρήσεις πριν και μετά την έρευνα σχετικά με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα λιπίδια, την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, την προσταγλανδίνη Ε2 και τον παράγοντα νέκρωσης όγκων άλφα (TNFa).
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η θεραπεία με τζίντζερ μείωσε σε σημαντικό βαθμό τις ακόλουθες παραμέτρους σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο:
Παράμετροι:
Γλυκόζη πλάσματος νηστείας
 Η εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C) είναι μια μέτρηση που δείχνει το ποσοστό βλάβης που προκαλεί το σάκχαρο στα ερυθρά αιμοσφαίρια καθώς και τις σημαντικές βλάβες από τα χρονίως αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ινσουλίνη
 Το ομοιοστατικό μοντέλο αξιολόγησης (ΗΟΜΑ) μετρά την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη λειτουργία των βήτα κυττάρων (τα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη).
Τριγλυκερίδια
Ολική χοληστερόλη
C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) – δείκτης φλεγμονής
Προσταγλανδίνη Ε2 (PGE2) – δείκτης φλεγμονής
Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην καλή χοληστερίνη (HDL), την κακή χοληστερίνη (LDL) και τον παράγοντα νέκρωσης όγκων άλφα (TNFa) ανάμεσα στις δύο ομάδες.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα:
«Η χορήγηση τζίντζερ βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη καθώς και σε ορισμένα λιπιδικά κλάσματα, ενώ ταυτόχρονα μείωσε την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και την προσταγλανδίνη Ε2 σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Συνεπώς το τζίντζερ μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη».
Πηγή: enallaktikidrasi
Προηγούμενο άρθροΓιατί ΠΡΕΠΕΙ να πίνετε κρύο καφέ;
Επόμενο άρθροΟμολογία Ντομινίκ Στρος Καν: “ΔΝΤ και ΕΕ έσφιξαν τη βίδα και πέθαναν τους Έλληνες”